Havayolu Pazarlaması Deneme Sınavı Sorusu #1316837

"Havacılık sektöründe havayollarının aldığı hava trafik hizmetleri monopol bir yapıya sahiptir. Bu sebeple havayolları hizmetin bedeli ne olursa olsun sunulan hava trafik hizmetini varolan kuruluşlardan almak zorundadır."

Yukarıdaki ifadede havayollarının içerisinde bulunduğu sektörde havayolları ile hava trafik hizmeti sağlayıcılarının arasındaki ilişkiyi sektördeki rekabet durumunu belirleyen hangi temel güç açıklamaktadır?


İkame ürün veya hizmet tehdidi

Alıcıların pazarlık gücü

Sektöre yeni gireceklerin tehdidi

Tedarikçilerin pazarlık gücü

Mevcut rakipler arasındaki rekabet


Yanıt Açıklaması:

Tedarikçi, bir sektöre mal veya hizmet üretimi için gerekli girdileri sağlayan işletmelerdir. Tedarikçiler, fiyatları artırma veya kaliteyi düşürme tehdidiyle işletmeler üzerinde pazarlık güçlerini gösterebilmektedirler. Bu durum özellikle piyasada bir veya birkaç tedarikçi olduğunda ve tedarikçinin ürününün önemli bir girdi olduğu durumlarda daha etkilidir. Havayolu sektöründe hava trafik hizmetleri (ATC), havaalanı ve terminal hizmetleri, ikram hizmetleri ve yer hizmetleri genel olarak bir veya birkaç işletmenin elinde olması nedeniyle tedarikçilerin pazarlık gücünün oldukça yüksek olduğunu söylemek mümkündür. Doğru cevap D’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum