Havayolu Pazarlaması Deneme Sınavı Sorusu #1226930

  1. Etkileyiciler, karar verme birimine bilgi akışını kontrol eden kişilerdir.
  2. Karar vericiler, mal ve hizmetleri kullanacak olan kişilerdir.
  3. Rutin satın alma sürecinde, satın alıcılar ile karar vericiler genellikle aynı kişilerdir. 

Yukarıda verilen bilgilerden hangisi/hangileri doğrudur?


Yalnız III

Yalnız II

II-III

I-III

Yalnız I


Yanıt Açıklaması:

Karar Vericiler; ürün gereksinimleri ve tedarik kaynaklarının belirlenmesine karar ve satın almaya karar verenlerdir. Rutin satın alma sürecinde, satın alıcılar ile karar vericiler genellikle aynı kişilerdir.

Eşik Bekçileri; karar verme birimine bilgi akışını kontrol eden kişilerdir. Satın alma aracıları, telefon operatörleri ve yönetici asistanları eşik bekçilerine örnek olarak verilebilmektedir. Bu kişiler bazen yöneticilerinin zaman kaybetmesini istemediği için satışçılarla gerekli olmayan görüşmeleri engellerler.

Kullanıcılar; mal ve hizmetleri kullanacak olanlardır. Bu nedenle ürünün kalitesi ve faydası onlar için oldukça önemlidir ve maliyeti göz ardı edebilirler. Bunlar satın alma teklifinin getirilmesi ve ürün özelliklerinin belirlenmesine yardımcı olurlar. Havayolu sektöründe özellikle işletmelerle anlaşmalar yapılarak onların sadakatini oluşturacak indirimler teklif edildiğinden, anlaşmalar yapılmakta ve burada kullanıcı iş seyahati yapan kişi olmaktadır.

Etkileyiciler; ürünü kullanmayan ya da tedarikçilerle detaylı görüşmelerde bulunmayan fakat satın alma kararları üzerinde etkisi olan ve satın alma sürecini etkileyenlerdir. Etkileyiciler, satın alma sürecinde ürün özelliklerinin belirlenmesine ve alternatiflerle ilgili bilgi edinilmesine yardımcı olurlar. İşletmede yer alan teknik personel, en önemli etkileyicilerden biridir.

Satın Alıcılar; satın alma zamanını ve tedarikçilerin seçimini gerçekleştiren resmi yetkisi olan kişilerdir. Satın alıcılar ürün özelliklerinin belirlenmesine katkıda bulunuyor olmakla birlikte, satın alma sürecinde en önemli rolü satıcı seçiminde ve pazarlık aşamasında üstlenirler.

Bu bilgilere dayanarak, doğru cevap seçeneği A'dır.

Yorumlar
  • 0 Yorum