Havayolu Pazarlaması Deneme Sınavı Sorusu #1220666

  1. Havayolu kargo taşımacılığı, Acil Durum Kargo Trafiği ve Rutin Bozulur Kargo Trafiği olarak iki bölüme ayrılır.

  2. Havayolu kargo taşımacılığında, işletmeler taşıma ücretlerini tespit etmede IATA’ya uymak zorundadırlar.

  3. Havayolu işletmeleri düşük yoğunluklu yüklerin nakliyelerini hacme göre fiyatlamalıdır.

Hava kargo fiyatlama yapısı ile ilgili olarak verilen yukarıdaki bilgilerden hangisi/hangileri doğrudur?


Yalnız I

Yalnız III

I,II

I,III

II,III


Yanıt Açıklaması:

Hava kargo taşımacılığı pazarına göz attığımızda, birbirinden kesin çizgilerle ayrılmış bir sınıflandırma görememekteyiz. Bununla beraber, yük taşımacılığında bir bölümleme yapmak gerekirse, diğer taşımacılık şekillerine göre havayolu kargo taşımacılığının farklı ve haklı üstünlükleri olduğu görülecektir. Pazarlama politikaları tartışılırken bu farklılıklar önemini hissettireceklerdir. Havayolu kargo taşımacılığı genel olarak üç bölüme ayrılmaktadır: Acil Durum Kargo Trafiği, Rutin Bozulur Kargo Trafiği, Rutin Bozulmaz Kargo Trafiği. 

IATA’ya üye havayolu işletmelerinin, yolcu taşımacılığında bilet ücretleri tespit edilirken IATA’nın yayınladığı tarifeye uyma zorunluğu bulunmaktadır. Havayolu kargo taşımacılığında ise, işletmeler taşıma ücretlerini tespit etmekte serbesttirler.

Diğer bir sorun da yoğunluktur. Havayolu işletmeleri düşük yoğunluklu yüklerin nakliyelerini hacme göre fiyatlamalıdır. Bunu yapmazlarsa bu havayolu yoğunluğu az, hacmi fazla çok sayıda yük ile kapasitesini doldururken alması gereken ücreti alamayacaktır. 

 

Bu bilgilere dayanarak, doğru cevap seçeneği B'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum