Havayolu Pazarlaması Deneme Sınavı Sorusu #1219688

  1. Karmaşık fiyat yapısında havayolu işletmesi, maliyetli bir eğitim programına katlanmak zorunda kalacaktır.
  2. Rezervasyon ve gelir muhasebe sistemleri, işletmelerin değişken maliyetleri arasında yer alır.

  3. Standart fiyatlamada, iş seyahati yapanların, değişken fiyatlama politikalarına göre daha kötü hizmet için daha fazla fiyat ödemeleri riski bulunmaktadır.

Havayolu pazarında standart ve değişken fiyatlama ile ilgili olarak yukarıdakilerden hangisi/hangileri doğrudur?


Yalnız I

I-II

I-III

I-II-III

Yalnız III


Yanıt Açıklaması:

İlke olarak standart fiyatlama sonucunda iş seyahati yapanların değişken fiyatlama politikalarına göre daha kötü hizmet için daha fazla fiyat ödemeleri riski bulunmaktadır.

Büyük uçaklar ölçek ekonomisinin göstergesidir. Büyük uçaklarla koltuk-kilometre maliyetleri düşebilmektedir. Düşük maliyetler de yolculara düşük bilet fiyatları olarak yansıtılabilmektedir. İşletmelerin sabit genel maliyetleri olan rezervasyon ve gelir muhasebe sistemleri ve reklam harcamaları uçuş yapan yolcu sayısından çok az etkilenen maliyetlerdir. Çok sayıda yolcunun uçurulması durumunda birim başına düşen sabit genel maliyetler düşmektedir.

Karmaşık fiyat yapısı birçok dezavantajı yanında getirecektir. Bu kapsamda havayolu işletmesi maliyetli bir eğitim programına katlanmak zorunda kalacaktır. Yeni rezervasyon ve biletleme aracı eğitimi haftalar sürmekte ve tüm yapılmak istenen yeni çalışanın biletleme ve fiyatlamayı nasıl yapacağını öğrenmesine odaklanmaktadır.

Bu bilgilere dayanarak, doğru cevap seçeneği C'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum