Havayolu Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1007239

Havayolu işletmelerine havaalanının verdiği hizmetleri kullanabilmeleri amacıyla tahsis edilmiş bir zaman dilimi olarak tanımlan kavram aşağıdakilerden hangisidir?


Serbestleşme

Bermuda-1 yöntemi

Kapasite

Havaalanı slotu

Sahiplik ve yönetimde etkin kontrol


Yanıt Açıklaması:

Havaalanı slotu, havayolu işletmelerine havaalanının verdiği hizmetleri kullanabilmeleri amacıyla tahsis edilmiş bir zaman dilimi olarak tanımlanabilir. İşletmeler bu zaman dilimi içinde havaalanına iniş kalkış yapma ve bu faaliyetlere ilişkin tüm havaalanı hizmetlerini kullanma hakkını elde ederler. Talebin kapasiteyi aştığı havaalanlarında, slot miktarının nasıl tespit edileceği, slotların nasıl dağıtılacağı, transfer edileceği, alınıp satılacağı, iptal edileceği gibi konulardaki kurallar bütünü de slot düzenlemeleri olarak adlandırılır. Elde edilecek
slotların miktarı ve gün içindeki yeri havayolu işletmeleri açısından rekabetçi üstünlük kazandıracak ya da üstünlüklerini kaybettirecek kadar önemli ve değerli birer kaynak durumuna dönüşebilir. Slot düzenlemeleri, resmi olarak tayin edilmiş bir havayolu işletmesi için kapasite düzenlemeleri açısından bir kısıt olmasa bile, pazara (havaalanına) gerçekten girip giremeyeceğini, arz edebileceği kapasite miktarını ve iniş kalkış saatlerini etkilemektedir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum