Hayat Sigortaları Ve Bireysel Emeklilik Sistemi Deneme Sınavı Sorusu #1209014

Aşağıdakilerden hangisi Hayat sigortası tarife priminin hesaplanmasında dikkate alınan unsurlardan biri değildir?


Tazminatlar

Katastrofik risk

İdare ve Tahsil Masrafları

Rezervler

Menfaat


Yanıt Açıklaması:

Hayat sigortasında belirlenen safi riziko değerlerine şarjmanlar ve rezervin de eklenmesiyle tarife primi oluşur. Hayat sigortası tarife priminin hesaplanmasında aşağıdaki unsurlar mutlaka dikkate alınmalıdır.
1. Tazminatlar: Tazminat miktarı sigorta bedeli ile ölüm veya yaşama hali rizikosunun gerçekleşme olasılığının çarpımına eşittir. Çeşitli istatistiksel ve matematiksel yöntemler kullanılarak aktüerler tarafından hesaplanır. Tazminatların geçmiş yıl deneyimlerine ve riskin gerçekleşme olasılıklarına göre de belirlenmesi mümkündür. Sigorta şirketi her yaşa göre düzenlenmiş mortalite tabloları kullanarak tazminat miktarını tahmin ederler.
2. Katastrofik risk: Aynı türdeki rizikonun yaygın olarak ve belli bir dönemde gerçekleşmesi olasılığıdır. Örneğin deprem sonucu toplu ölümler prim hesaplamalarında dikkate alınmalıdır.
3. İdare ve Tahsil Masrafları: Sigorta şirketinin sigortacılık faaliyetlerinden kaynaklanan genel giderlerinin poliçe bazındaki değeridir. Riskin yüklenimi ile ilgili tüm masraflar kural olarak safi prime yansıtılmalıdır.
4. Rezervler: Sigorta şirketinin üstlendiği rizikolar için rezerv ayrıldığı durumlarda bunun etkisi primlere yansıtılmalıdır. Sigorta şirketlerinin sigortalılara olan yükümlülüklerine istinaden ayırdıkları matematik karşılıkların dışında mali bünyenin güçlenmesi ve olağanüstü durumlar için ayırdıkları rezervler, kullanılacak fon miktarını azaltması nedeniyle prim hesaplamalarında
dikkate alınmalıdır.
5. İşletme Kârı: Sigorta şirketleri kâr amacı güden işletmeler olduklarından primlerin belli bir kâr marjı içermesi gerekir.

Yorumlar
  • 0 Yorum