Hayvan Besleme Deneme Sınavı Sorusu #938946

Et tipi damızlık kümes hayvanlarının yumurtlama dönemleri için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?


Et tipi damızlık tavukların yumurtlama dönemi sonunda 5.5 kg canlı ağırlığı aşmamaları önerilmektedir.

Et tipi damızlıkların % 85-88 düzeyinde yumurta üretimiyle pik verimine ulaşması beklenir.

Ticari işletmelerde kullanılan yüksek verimli genotiplerde, yumurta veriminin % 80’e düşmesi, 39-40 haftalık yaşlarda gerçekleşir.

Gereksinimlerin üzerinde yem tüketilirse canlı ağırlık artışına bağlı olarak yağlanmanın ortaya çıkması yumurta veriminde ani düşmelere yol açabilir.

Pik yumurta verimine 30. haftada ulaşırlar.


Yanıt Açıklaması:

Et tipi damızlıkların % 85-88 düzeyinde yumurta üretimiyle pik verimine ulaşması beklenmektedir. Pik verimine ulaşıldıktan sonra yumurta üretimi bir süre bu düzeyde sürer sonra azalmaya başlar. Günümüzde ticari işletmelerde kullanılan yüksek verimli genotiplerde, yumurta veriminin % 80’e düşmesi, 39-40 haftalık yaşlarda gerçekleşmektedir. Bu yaştan itibaren tüketilen günlük yem miktarı azaltılmaya başlanmalıdır. Bu dönemde büyüme tamamlanmış ve yumurta üretimi düşmeye başlamıştır. Bu nedenle besin maddeleri gereksinimleri azalmaya başlar ve yem sınırlamasına geçilir. Yem tüketiminin sınırlanması besin maddeleri gereksinimlerinin eksiksiz karşılanması temeline dayanmalıdır. Gereksinimlerin üzerinde yem tüketilirse canlı ağırlık artışına bağlı olarak yağlanmanın ortaya çıkması yumurta veriminde ani düşmelere yol açabilir. Pik döneminden sonra uygulanacak yem kısıtlaması, esas itibariyle canlı ağırlığın kontrol altında tutulmasını sağlamalıdır. Günümüzde yaygın olarak kullanılan et tipi damızlık tavukların yumurtlama dönemi sonunda 3.5 kg canlı ağırlığı aşmamaları önerilmektedir. Yem sınırlamasının şiddeti bu hedef ağırlığa göre düzenlenmelidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum