Hayvan Besleme Deneme Sınavı Sorusu #935255

Kümes hayvanlarında su tüketimi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?


Kanatlı kümes hayvanlarının su gereksinimi yani tüketilen su miktarı, hayvanların yaşı, canlı ağırlığı, verim durumu, çevre sıcaklığı, tüketilen yem miktarı ve yemin bileşimi gibi faktörlere bağlı olarak değişmektedir.

Yem tüketimi dolayısıyla tüketilen kuru madde miktarı arttıkça su tüketimi azalır.

Böbrekler ile atılması gereken metabolik artıklar, örneğin ürik asit arttıkça veya tuzun (NaCl) fazla tüketilmesi, idrarla olan su kaybını arttıracağıdan dolayı su tüketimi de artar.

Hava sıcaklığının yükseldiği dönemlerde soğuk su verilmesi hayvanların sıcak stresinden korunması için yararlıdır.

İçme suyu % 1.5’dan fazla mineral madde içermemelidir.


Yanıt Açıklaması:

Su Gereksinimi Kanatlı kümes hayvanlarının su gereksinimi yani tüketilen su miktarı, hayvanların yaşı, canlı ağırlığı, verim durumu, çevre sıcaklığı, tüketilen yem miktarı ve yemin bileşimi gibi faktörlere bağlı olarak değişmektedir. Kanatlı kümes hayvanları gübre, idrar, akciğer, deri ve ürettikleri ürünler ile kaybettikleri suyu vücutlarına almak zorundadırlar. Yem tüketimi dolayısıyla tüketilen kuru madde miktarı arttıkça su tüketimi artar. Yine organizmadan böbrekler ile atılması gereken metabolik artıklar, örneğin ürik asit arttıkça veya tuzun (NaCl) fazla tüketilmesi, idrarla olan su kaybını arttıracağıdan dolayı su tüketimi de artar. Hava sıcaklığının yükseldiği dönemlerde soğuk su verilmesi hayvanların sıcak stresinden korunması için yararlıdır. Kanatlı kümes hayvanlarına içirilecek su, kendi tüketebileceğimiz nitelikte temiz, renksiz ve kokusuz olmalıdır. Organik ve inorganik zehirli maddelerle ve hastalık etmenleriyle bulaşmış olmamalıdır. İçme suyu % 1.5’dan fazla mineral madde içermemelidir. Kanatlı kümes hayvanlarının içme sularında arsenik, kurşun ve civa gibi metaller bulunmamalı, flour düzeyi 3 mg/l’den fazla olmamalıdır. Sudaki tuz düzeyi 4000 ppm’in üzerine çıkmamalıdır. Tuzlu su hayvanların tüketim isteğini azaltır ve ishale neden olabilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum