Hayvan Besleme Deneme Sınavı Sorusu #862538

Rasyonlar hazırlanırken dikkat edilmesi gereken yem hammaddelerinin en yüksek kullanım düzeyleri ve bu yemlerdeki beslemeyi sınırlayıcı maddelere ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?


Süt sığırlarına verilen yemlerle süt kalitesi arasında yakın bir ilişki bulunmaktadır

Yemlerde bulunan beslemeyi engelleyici maddelere pamuk tohumundaki gossipol, soya fasilyesindeki tripsin inhibitörleri örnek olarak verilebilir.

Kuruot ve samanın rasyonda fazla olması  tereyağının kaliteli ve yumuşak olmasını sağlamaktadır

Kuruot ve samanın rasyonda fazla olması kısa zincirli yağ asitleri ile doymuş yağ asitlerinin fazla olmasına neden olmaktadır

Lahana, şalgam, şeker pancarı yaprakları gibi kaba yemler süte koku veren yemler olup, fazla verilmeleri sütün özelliklerini olumsuz etkilemektedir


Yanıt Açıklaması:

Rasyonlarda kullanılan yemlerin özel etkileri nedeniyle belirli oranların üzerinde kullanımı kimi zaman verimin düşmesine, ürün kalitesinin azalmasına ve hayvanlarda bazı metabolik aksaklıklara (örneğin asidoz) yol açmaktadır. Rasyonlar hazırlanırken yem hammaddelerinin en yüksek kullanım düzeyleri ve bu yemlerdeki beslemeyi sınırlayıcı maddelere (antinutritiv maddeler) dikkat etmek gerekmektedir. Yemlerde bulunan beslemeyi engelleyici maddelere pamuk tohumundaki gossipol, soya fasilyesindeki tripsin inhibitörleri örnek olarak verilebilir. Diğer yandan, özellikle süt sığırlarına verilen yemlerle süt kalitesi arasında yakın bir ilişki bulunmaktadır. Nitekim lahana, şalgam, şeker pancarı yaprakları gibi kaba yemler süte koku veren yemler olup, fazla verilmeleri sütün özelliklerini olumsuz etkilemektedir. Kuruot ve samanın rasyonda fazla olması ise kısa zincirli yağ asitleri ile doymuş yağ asitlerinin fazla olmasına neden olmakta ve tereyağının sertleşmesine yol açmaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum