Hayvan Yetiştirme Deneme Sınavı Sorusu #1093455

1.  Gerek erkek, gerek dişi damızlıkların seçiminde ikiz ve üçüz doğmuş kuzulara öncelik verilmelidir.

2. İlk kızgınlıklarını erken yaşta gösteren değil daha geç gösteren kuzular damızlık olarak seçilmelidir.

3. Damızlık seçiminde çeşitli mevsimlerde kızgınlık gösterip doğurabilen, yani çiftleşme mevsimleri uzun olan koyunların döllerine öncelik verilmesi gerekir.

Yukarıda döl verimi açısından damızlık seçimiyle ilgili olarak verilen bilgilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?


Yalnız 1

1 ve 2

1 ve 3

2 ve 3

1,2 ve 3


Yanıt Açıklaması:

Döl verimine ilişkin özellikler bakımından yapılacak seleksiyonla sağlanacak ilerleme çok yavaş olur. Buna rağmen gerek erkek, gerek dişi damızlıkların seçiminde ikiz ve üçüz doğmuş kuzulara öncelik verilmesi, böylece döl veriminde az da olsa ilerleme sağlanmasına çalışılmalıdır. 

Koyun sürülerinde bir yılda elde edilen kuzu sayısını, damızlık koyunların çoğuz kuzulama özellikleri yanında bir yılda iki veya iki yılda üç kez kuzulama yetenekleri belirlemektedir. Bu nedenle, sağlanacak ilerleme az da olsa döl verimi bakımından damızlık seçiminde çeşitli mevsimlerde kızgınlık gösterip doğurabilen, yani çiftleşme mevsimleri uzun olan koyunların döllerine öncelik verilmesi gerekir.

İlk kızgınlıklarını erken yaşta gösteren ve doğdukları yıl damızlıkta kullanılabilecek kondüsyona ulaşan kuzuların genellikle döl verimi de yüksek olmakta, bu nedenle damızlık seçiminde bu kuzulara öncelik verilmesi tavsiye edilmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum