Hellen ve Roma Tarihi Deneme Sınavı Sorusu #690502

Aşağıdakilerden hangisi Minos uygarlığının günümüz Avrupa uygarlığının beşiği kabul edilmesinde rol oynayan etmenlerin dışında kalır?


Miken uygarlığının mimari, yazı ve din bakımından Hellen uygarlığını etkilemiş olması

Minos uygarlığının mimari ve sanatsal faaliyetlerinin Yunanistan'daki Miken uygarlığıyla benzeşmesi

Günümüz Avrupa uygarlığının beslendiği en önemli kaynağın Hellen uygarlığı olması

Minos uygarlığının coğrafi konumu

Minos uygarlığının yayılmacı politikası sayesinde etki alanının günümüz Avrupasının kurulu olduğu coğrafyaya tamamen yayılması


Yanıt Açıklaması:

Bunun genel olarak iki nedeni vardır: birinci neden coğrafidir. Diğer bir deyişle, günümüz Avrupası’nın “doğudaki” sınırını Ege Denizi ve bu denizin de Akdeniz’le olan sınırını Girit Adası’nın oluşturmasıdır. İkinci neden, Girit Adası’ndaki Minos uygarlığının gerek mimari, gerek duvarlardaki fresklerde işlenen konular ve tasvirler ile mezar buluntuları açısından Yunanistan’daki Miken uygarlığıyla benzeşen yanlarının bulunması ve bu uygarlığı etkilemesi; Miken uygarlığının da (özellikle mimari, yazı ve din açısından) sonraki Hellen uygarlığını etkilemiş olmasıdır. Hellen uygarlığının, günümüz Avrupa uygarlığının beslendiği ana kaynağı oluşturduğu göz önüne alınırsa bu etkileşimde Girit’teki Minos uygarlığının rolü daha iyi anlaşılacaktır.

Yorumlar
  • 0 Yorum