Hellen ve Roma Tarihi Deneme Sınavı Sorusu #600616

Aşağıdakilerden hangisi Atina’da demokratik rejimin kurucusu olarak kabul edilen Kleisthenes’in “Çanak Çömlek Mahkemesi” uygulamasında bulunmamaktadır?


Yurttaşlar, aralarında tiranlığa heveslenen kişilerin adlarını çanak çömlek parçaları (ostrakon’lar) üzerine kazıyarak o kişinin deşifre olmasını sağlıyorlardı.

Bu uygulamaya Ostrakismos denilmektedir.

Kuşkulu kişinin adı yurttaşların büyük çoğunluğu tarafından yazılmış ise 10 yıl için kent dışına sürülüyor.

Kişi herhangi bir varlık ve onur kaybına uğramıyor.

Kişinin tüm mal varlığına el koyuluyor.


Yanıt Açıklaması:

Atina’da demokratik rejimin kurucusu olarak kabul edilen Kleisthenes, ayrıca, demokratik sürecin tiranlarca bir kez daha kesintiye uğratılmaması için Halk Meclisi’ne yetki vererek, onun yılda bir kez “Çanak Çömlek Mahkemesi” (ostrakophoria) olarak çalışmasına olanak sağlamıştır. Böylece yurttaşlar, aralarında tiranlığa heveslenen kişilerin adlarını çanak çömlek parçaları (ostrakon’lar) üzerine kazıyarak o kişinin deşifre olmasını sağlıyorlardı. Ostrakismos denen bu uygulamada, kuşkulu kişinin adı yeter çoğunluk olan 6000 yurttaşın büyük çoğunluğu tarafından yazılmış ise, o kişi herhangi bir varlık ve onur kaybına uğramaksızın 10 yıl için kent dışına sürülüyor; başkaca bir ceza verilmiyordu. Atinalı devlet adamı ve komutanlardan Themistokles, Kimon ve Alkibiades de bu mahkeme kararı ile Atina dışına sürgüne gönderilmişti. Atina agorası ve Kerameikos kazılarında çok sayıda ostrakon (çoğulu ostraka) bulunmuştur.

Yorumlar
  • 0 Yorum