Hijyen ve Sanitasyon Deneme Sınavı Sorusu #502046

Aşağıdakilerden hangileri tozların sağlık üzerine olumsuz etkilerinden çalışanların korunması için alınabilecek teknik önlemler arasında yer alır?
I. İşe Giriş Muayenesi
II. Periyodik (Aralıklı) Muayene
III. İkame
IV. Kapatma


I ve II

III ve IV

I, III ve IV

II, III ve IV

I, II, III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Tozların sağlık üzerine olumsuz etkilerinden çalışanların mutlaka korunması gerekir. Bunun için alınabilecek önlemler şunlardır:
1. Teknik Önlemler
İkame: Zararlı, tehlikeli bir madde veya yöntem yerine daha az zararlı ya da zararsız madde veya yöntemin kullanılmasıdır.
Havalandırma: İş yeri ortamında ortaya çıkan tozun ortamdan uzaklaştırılmasıdır. Genel veya lokal (bölgesel) olabilir. Lokal havalandırma, tozun çıktığı yerde aspirasyon sistemi kullanılarak tozun havaya karışmasını önlemeyi amaçlar ve bu nedenle genel havalandırmadan daha etkilidir. Duvarda matkap ile delme işlemi yapılırken elektrik süpürgesinin matkabın ağzına yakın tutulması günlük yasamda da sık kullandığımız lokal havalandırmaya örnektir.
Islak-Yaş Yöntem: Toz kaynağına su püskürtülmesi ile tozumanın önüne geçilmeye çalışılmasıdır.
Kapatma: Tozun çıktığı alanın kapatılmasıdır.
Ayırma: Tozlu bir işlemin, diğer çalışma alanlarının dışında başka bir yerde yapılmasıdır.
2. Tıbbi Önlemler
İşe Giriş Muayenesi: İş yeri hekimince yapılan, çalışanın işe kabulünden önce adayın ise sağlık açısından uygun olup olmadığının değerlendirilmesidir. Tozlu bir iş yeri için; sigara kullanan, akciğerlerinde sorun olan birinin bu is yerindeki riskler nedeniyle o kişinin daha ciddi sağlık sorunları ile karşılaşma olasılığının yüksekliği nedeniyle kabul edilmemesi gerekir.
Periyodik (Aralıklı) Muayene: İş yeri hekimince çalışanın belirli aralıklarla standart muayenelerinin yapılmasıdır. Böylece çalışanın is yeri ortamındaki etkenlerden etkilenip etkilenmediği değerlendirilir. Bu muayenede amaç, etkilenim varsa bunu en erken zamanda saptayarak alınabilecek diğer önlemlerin ve gerekli tedavilerin yapılması sağlanır. Kişisel Koruyucu Donanım Kullanımı: O iş için gerekli maske, gözlük, baret, giysi, eldiven vb. donanımların kullanılmasının sağlanmasıdır. Her iş için uygun donanımlar seçilmeli ve çalışan bunları çalıştığı sürece önerilen sekliyle aksatmadan kullanmalıdır.
Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme sağlanmalıdır.
Sigara gibi alışkanlıkların önlenmesi, kullananların ise bırakmaları konusunda desteklenmesi gereklidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum