Hijyen ve Sanitasyon Deneme Sınavı Sorusu #502227

Aşağıdakilerden hangileri diyabetli hastalar için sağlık ve hijyen önerileri arasında yer alır?
I. Güneş yanığı oluşmamasına özen göstermelidir.
II. Diyabetli hastalar için fiziksel aktivite çok önemlidir.
III. Çoraplar her gün değiştirilmeli, terlemeyi önleyen pamuklu, yünlü vb. çoraplar tercih edilmelidir.
IV. Diyabetli hastalar beslenmelerine büyük özen göstermeli, diyetisyenleri ve doktorlarının önerilerine tam uyum göstermelidirler.


I ve II

III ve IV

I, III ve IV

II, III ve IV

I, II, III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Genel anlamda diyabetli hastalar için sağlık ve hijyen önerileri şu şekilde özetlenebilir:
-Diyabetli hastalar kişisel hijyen kurallarına uymalıdır.
-Cilt yapısına uygun, tahriş edici olmayan, pH’sı 5.5 olan sabun kullanarak çok sıcak olmayan, ılık su ile günde veya 2 günde 1 olacak şekilde banyo yapmalıdır. Diyabetli bireylerde cilt bütünlüğü korunmalı, yara oluşmamasına dikkat edilmelidir. Ciltte kesik-çizik oluşmaması için kesici aletleri kullanırken dikkatli olmalı, koruyucu eldiven kullanmalıdır.
-Güneş yanığı oluşmamasına özen göstermelidir. Bu nedenle güneşli günlerde şapka kullanmalı, güneşin daha dik olduğu öğle saatlerinde güneş ısınlarından korunmalı, koruma faktörü yüksek kremler kullanmalıdır.
-Ciltte yaralanma veya çizik oluşmuşsa hemen sağlık kuruluşuna başvurmalı, tedavileri hemen ve aksatılmadan yapılmalıdır.
-Tıraş olurken dikkatli olmalı, cilt kesiği olmamasına dikkat etmeli, temiz ve tahriş etmeyen jilet veya tıraş bıçağı kullanılmalıdır. Kuaförlerde, berberlerde, ayak ve el tırnağı bakımı yapılan yerlerde kişiye özgü malzemeler kullanılmalıdır.
-El ve ayak tırnakları dikkatli kesilmelidir. Ayak tırnakları düz, el tırnakları ise oval, hilal şekilde kesilmelidir.
-İç çamaşırlarının temizliğine dikkat edilmeli, özellikle alt iç çamaşır olmak üzere, iç çamaşırların her gün değiştirilmesine çaba göstermelidir. Ayrıca bu bölgenin temiz ve kuru olmasına dikkat edilmelidir.
Diyabetik ayak oluşmaması için aşağıdaki önlemler alınmalıdır:
-Diyabetik hastanın bacak ve ayaklarında kan dolaşımının kesintisiz devam etmesi sağlanmalıdır. Bunun için hastanın düzenli fiziksel aktivite yapması önemlidir. Ayrıca otururken bacaklardaki dolaşımı engellememek için uzun süre bacak bacak üstüne atmamalı, yerde diz üstü veya bağdaş kurarak oturmaması önerilmelidir.
-Ayakkabı seçilirken içine hava alan, terlemeyi önleyen, ortopedik ve rahat olmasına dikkat edilmelidir.
-Ayakkabılar ve terlikler çorapsız giyilmemelidir.
-Çoraplar her gün değiştirilmeli, terlemeyi önleyen pamuklu, yünlü vb. çoraplar tercih edilmelidir. Hem çok çabuk terleten, hem de çabuk kurumayan naylon, polyester, vb. imal edilen çoraplar tercih edilmemelidir. Çoraplar özellikle lastikli veya dikişli olmamalıdır. Bu tür çorapların dolasımın bozulmasına, bacakta sıkışmaya bağlı iz oluşumuna ve küçük yaralar oluşmasına neden olduğu bilinmelidir.
-Diyabetli hastalar beslenmelerine büyük özen göstermeli, diyetisyenleri ve doktorlarının önerilerine tam uyum göstermelidirler. Özellikle günlük almaları gereken kalori miktarlarına uygun, yeterli ve dengeli beslenmelidirler. Özellikle hipertansiyon ve böbrek sorunları olan diyabetli hastalar tuz kısıtlaması yapmalıdırlar.
-Diyabetli hastalar için fiziksel aktivite çok önemlidir. Yaşlarına uygun yapacakları yüzme, yürüyüş (haftada 3 gün 30-45 dakika düz yerde yürümek) gibi fiziksel aktiviteler ile hem kan şekerlerini daha rahat düzenleyebilirler, hem de dolaşım, solunum, sindirim ve hareket sistemleri daha sağlıklı hâle gelebilir.
-Diyabetli hastalar ağız-diş sorunları ile daha sık karşılaşırlar. Bu nedenle diş hekimlerinin önerilerine uygun diş fırçası kullanılmalı, dişler günde en az 2 defa fırçalanmalı, diş hekimlerinin önerilerine göre belirli aralıklarla diş muayeneleri yapılmalıdır.
-Sigaranın ağızdan başlayarak vücutta birçok hücre, doku ve organ üzerinde olumsuz etkileri vardır. Bu nedenle diyabetli hastalar kesinlikle sigara içmemelidirler.
-Diyabetli hastaların enfeksiyon hastalıklarına karşı duyarlılıkları fazladır. Gelişen enfeksiyonlar da daha uzun ve ciddi seyredebilir. Bu nedenle diyabetli hastalar özellikle soğuk mevsimlerde çok kalabalık yerlerde bulunmamaya özen göstermeli, hava kirliliğinin yoğun olduğu günlerde dışarı çıkmamalı, hekimlerinin önerileri doğrultusunda yapılması gereken aşılarını yaptırmalıdır. Yaşlı, hipertansiyonu, kalp hastalığı, böbrek hastalığı olan diyabetlilerin daha yakından tıbbi kontrolleri yapılmalıdır.
-Diyabetik hastaların genel diyabet hakkında ve ayak başta olmak üzere eğitimleri yapılmalıdır. Bu anlamda ülkemizde birçok sağlık kurumunda diyabet okulları vardır. Buralarda diyabet eğitimi konusunda yetkin ve yetkilendirilmiş hemşirelerce eğitimler yapılmaktadır. Diyabet hastalarının bu eğitimlere katılmaları sağlıklı bir yaşam sürmeleri için çok yararlıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum