Hijyen ve Sanitasyon Deneme Sınavı Sorusu #502256

Aşağıdakilerden hangileri gözlükle ilgili yapılması gereken bazı sağlık ve hijyen önlemleri arasında yer alır?
I. Herkesin kendine ait gözlüğü olmalıdır.
II. Gözlüklerin cam, gövde ve sapları günlük olarak su ve sabun ile yıkanabilir.
III. Gözlük kullanılmadığı durumlarda gözlük kabına konularak düşmeyecek bir yere konulmalıdır.
IV. Gözlükler kontakt lenslerde de olduğu gibi göz hekimi muayenesi ve önerilerinden sonra kullanılmalıdır.


I ve II

III ve IV

I, III ve IV

II, III ve IV

I, II, III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Gözlükle ilgili yapılması gereken bazı sağlık ve hijyen önlemleri şunlardır:
-Gözlükler kontakt lenslerde de olduğu gibi göz hekimi muayenesi ve önerilerinden sonra kullanılmalıdır. Aynı şekilde özellikle kırma kusuru için kullanılacak gözlükler yetkilendirilmiş optisyenlik iş yerlerinden alınmalıdır.
-Günümüzde özellikle yaş ilerlemesine bağlı ortaya çıkan yakını görememe ve oku-yamama yakınmaları nedeniyle kontrolsüz gözlük satış ve kullanımları söz konusudur. Bunlar göz sağlığı açısından uygun değildir ve geri dönüşümsüz sorunlara neden olabilir. Bu tür ürünlere güvenilmemeli ve kullanılmamalı.
-Gözlük camı ve gövdesinin üretildiği ham maddeler de önemlidir. Bu nedenle zararlı materyalden üretilmiş, boyaları zararlı olan gözlükler sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle gözlükler yetkili yerlerden alınmalıdır.
-Gözlüklerin cam, gövde ve sapları günlük olarak su ve sabun ile yıkanabilir. Gözlüklerin temizliği için geliştirilen temizlik solüsyonları da kullanılabilir. Gözlükler yıkandıktan sonra temiz ve gözlük camını çizmeyecek şekilde yumuşak bir bezle kurulanmalıdır. Kâğıt peçete, havlu ve mendiller gözlük camlarında çiziklere ne-den olabilir.
-Hangi amaçla kullanılırsa kullanılsın camı çizik gözlükler kullanılmamalı, camlar veya gözlük yenisi ile değiştirilmelidir.
-Gözlük kullanılmadığı durumlarda gözlük kabına konularak düşmeyecek bir yere konulmalıdır.
-Herkesin kendine ait gözlüğü olmalıdır. Güneş gözlüğü, koruyucu gözlük, yüzme gözlüğü gibi gözlükler kişiler arasında değiştirilerek kullanılmamalıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum