Hizmet Tasarımı Deneme Sınavı Sorusu #1153147

Aşağıdakilerden hangisi değer kavramını daha iyi anlamak için bir arada kullanılan diğer kavramlardan değildir?


fiyat

kalite

sistem

performans

maliyet


Yanıt Açıklaması:

Değer kavramını daha iyi anlamak için bir arada kullanılan diğer kavramlarla ilişkisini açıklamak yararlı olabilir:

• Değer ve Fiyat: Fiyat, değeri etkileyen başlıca faktörlerden biridir. Ancak satın alma karar sürecinden hatırlanacağı gibi, müşteriyi satın almaya iten faktörler çok çeşitli olabilir. Fiyat, değeri elde etmek için katlanılan maliyetlerin önemli bir kısmını oluşturur. Fiyatın yüksek ya da düşük olması farklı değer algıları yaratır.

• Değer ve Performans: Performans, ürünün işlevsel özellikleri ile ilgilidir. Ürünün üstün nitelikli işlevlere sahip olması, her zaman değerli olduğu anlamına gelmez, önemli olan ürün işlevinin müşterinin gerçekten beklentilerini karşılar nitelikte olmasıdır.

• Değer ve Maliyet: İşletmenin üretim maliyeti, müşteri açısından doğrudan değeri etkileyen bir faktör olarak algılanmaz. Üretim maliyeti işletmenin kârlılığı için önemlidir. Ancak, maliyetleri düşürerek fiyatların düşürülmesine dayalı değer üretimi söz konusu olduğunda müşteri için önemli olabilir.

• Değer ve Kalite: Değer ve kalite kavramları oldukça benzerdir. Kalite, bir ürünün müşteri beklentilerini karşılama düzeyi ya da ürünün kusursuz olması şeklinde ele alınabilir. Buna göre, kalite daha çok ürünün teknik ve işlevsel özelliklerinin tanımlanmasıyla ilgilidir. Bu açıdan, değer kavramının kaliteyi de içeren daha geniş bir kavram olduğu söylenebilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum