Hizmetler Ekonomisi Deneme Sınavı Sorusu #707852

Günümüzde kullanılan iktisadi faaliyet sınıflandırmasında iki yöntem vardır, bu sınıflandırma aşağıdakilerden hangisidir?


Dayanıklı ve dayanıksız mallar esasına göre.

Üretim esasına göre ve ticaret esasına göre.

Ulusal veya uluslararası olmalarına göre.

Kişisel veya toplumsal ihtiyaçları karşılamalarına göre.

Fayda ve maliyet kıstaslarına göre.


Yanıt Açıklaması:

Günümüzde iktisadi faaliyetlerin sınıflandırılmasında çok kullanılan iki yöntem vardır. Birisi üretim esasına göre yapılan sınıflandırma, diğeri de ticaret esasına göre yapılan sınıflandırmadır.

Günümüzde millî muhasebe hesapları ve istatistikleri esas olarak Birleşmiş Milletler Millî Muhasebe Hesapları Sistemine (SNA) dayanmaktadır. SNA’ya dayanan GSY‹H verileri iktisadi faaliyetleri 9 sektör altında toplamaktadır. Burada üretim dallarının, iktisadi faaliyetlere göre bir uluslararası standart sanayi sınıflandırması (ISIC) altında sınıflandırıldığı görülmektedir. ISIC’in en yeni versiyonu 3 numaralı revizyondur (ISIC Rev.3). Bu revizyon toplam 6 bölüm altında 138 adet hizmet sektörü faaliyeti içermektedir. Buradaki sınıflandırmada üretim sistematiği söz konusudur. Ülkemizde de Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) hizmet sektörü ekonomik faaliyet sınıflaması ISIC Revizyon 3’e dayalı hizmet sınıflandırmasıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum