Hücre Kimyası Deneme Sınavı Sorusu #1356620

Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde sitoplazma ve organellerle ile ilgili doğru olan ifadeler bir arada verilmiştir?

I) Ökaryotik bir hücrenin çekirdek dışında kalan mitokondri gibi çeşitli organelleri ve iç zar sistemlerini içeren yarı akıcı kısmına sitozol denir.

II) Sitoplazmanın organeller dışındaki kısmı plazma olarak adlandırılır ve büyük bir kısmını % 60-95 oranında iyi bir çözücü olan su oluşturur.

III) Mitokondriler oksijenli solunumun (aerobik) yapıldığı kompartımanlardır.

IV) Mitekondirinin dış zarı krista adı verilen kıvrımlı bir yapı oluşturur ve matriks adı verilen iç kısma uzantılar yapar.


I ve II

II ve III

I ve IV

I, II ve III

II, III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Ökaryotik bir hücrenin çekirdek dışında kalan mitokondri gibi çeşitli organelleri ve iç zar sistemlerini içeren yarı akıcı kısmına “sitoplazma” ya da “sitozol” denir. Yarı-akıcılığı bal ya da yumuşak jel kıvamına benzer. Sitoplazmanın organeller dışındaki kısmı plazma olarak adlandırılır ve büyük bir kısmını % 60-95 oranında iyi bir çözücü olan su oluşturur. Suyun içinde çeşitli inorganik (metal tuzları, iyonlar, asit ve bazlar) ve organik maddeler (protein, karbonhidrat, hormon, yağ ve nükleik asitler) bulunur. Ökaryotik hücrelerin daimi organeli olan mitokondriler oksijenli solunumun (aerobik) yapıldığı kompartımanlardır. Mitokondri bir bakteri büyüklüğünde olup çoğu ökaryotik hücre yüzlercesini içerir. İç ve dış olmak üzere çift zarla çevrilmiştir. İç zar krista adı verilen kıvrımlı bir yapı oluşturur ve matriks adı verilen iç kısma uzantılar yapar. Mitokondriler kendileri bölünerek çoğalırlar ve DNA’larında protein sentezi ve solunum için gerekli protein ve RNA moleküllerini kodlayan genleri bulundururlar. Doğru cevap D’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum