Hücre Kimyası Deneme Sınavı Sorusu #1356715

Dipol-dipol etkileşim kuvvetleri ile ilgili verilen bilgilerden hangisi doğru değildir?


Dipol-dipol etkileşimi sadece aynı tür moleküller arasında değil farklı tür moleküller arasında da bulunabilir.

Dipol-dipol etkileşimi katı/sıvı fazdaki moleküllerin birbirinden ayrılarak sırasıyla
sıvı/gaz fazına geçmelerini zorlaştırır.

Dipol momenti büyük (daha polar) olan moleküllerin erime ve kaynama noktaları
daha yüksektir.

Su (H2O) ve amonyak (NH3) molekülleri gibi aralarında dipol-dipol etkileşimi olan iki sıvı madde birbirinin içinde çözünme eğiliminde olup homojen çözelti oluştururlar.

Dipol-dipol etkileşim kuvvetlerinin gücü, bağ dipollerinin büyüklüğüne ve molekülün geometrisine  kesinlikle bağlı değildir.


Yanıt Açıklaması:

Dipol-dipol etkileşim kuvvetlerinin gücü, bağ dipollerinin büyüklüğüne ve molekülün geometrisine bağlıdır. İki atomlu moleküllerde iki atom arasındaki elektronegativite farkı önemliyken çok atomlu moleküllerde molekül geometrisi önem kazanmaktadır. Mol kütleleri yaklaşık aynı olan moleküller arasında dipol momenti büyük (daha polar) olan moleküllerin erime ve kaynama noktaları daha yüksektir. Dipol-dipol etkileşimi sadece aynı tür moleküller arasında değil farklı tür moleküller arasında da bulunabilir. Bunun sonucu olarak su (H2O) ve amonyak (NH3) molekülleri gibi aralarında dipol- dipol etkileşimi olan iki sıvı madde birbirinin içinde çözünme eğiliminde olup homojen çözelti oluştururlar. Doğru cevap E' dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum