Hukuk Dili Ve Adli Yazışmalar Deneme Sınavı Sorusu #1164901

Aşağıdakilerden hangisi geçici hukuki korumaların özelliklerinden biri değildir?


Geçici hukuki korumalarının başlıcaları ihtiyati tedbir ve delil tespiti olmaktadır.
Amaç davacının dava ve icra takibi sonuçlanıncaya kadar dava konusunu veya borçlunun mal varlığını mevcut haliyle korumak olmaktadır.
Geçici hukuki korumalar nitelikleri itibariyle dava olduklarından davacı ve davalı terimlerinin kullanılması gerekmektedir.
Geçici hukuki korumaların özelliği ve davadan farkı kural olarak tam ispatın aranmaması yani hakimin yaklaşık ispatla yetinmesi ve karşı taraf dinlenmedende karar verilebilmesidir.
Nitelikleri itibariyle dava olmadığı için talep teriminin tercih edilmesi, dava açılmadan önceki taleplerdeki dilekçelerde de davacı ve davalı terimlerinin kullanılmaması gerekir.

Yanıt Açıklaması: Hukuk muhakemeler kanununun 389. ila 406. maddeler arasında düzenlenmiş olan geçici hukuki korumalarının başlıcaları ihtiyati tedbir ve delil tespiti olmaktadır.bunların dışında da geçici hukuki korumaları düzenlenmiştir. Nitelikleri itibariyle dava olmadığından telep eden ve karşı taraf terimleri kullanılmaktardır. Davadan farklı olarak tam ispat aranmaz ve yaklaşık ispat aranmaktadır.
Yorumlar
  • 0 Yorum