Hukukun Temel Kavramları 1 Deneme Sınavı Sorusu #588854

Hukuk düzenleri, hayatın tüm olasılıklarını önceden öngörerek hukuki düzenlemeler yapabilecek denli kadir-i mutlak düzenler değillerdir. Bunun bir sonucu olarak kanunlarda az da olsa boşluklar bulunması beklenebilir bir durumdur. Hukuk kuralının uygulayıcısı olan hâkimler, kanunda boşluk olması durumunda önüne gelen uyuşmazlığı çözmekten kaçınamazlar.Yukarıda verilen bu ilke ışığında, karşısına gelen ve özel hukuk kapsamına giren bir uyuşmazlıkta, söz konusu uyumazlığa uygulanacak bir yazılı hukuk kuralı bulunmaması halinde hakimin öncelikle aşağıdaki yollardan hangisine başvurması gerekmektedir?


Durumu bekletici sorun olarak tanımlayıp yasa koyucunun bir kural ihdas etmesini beklemek.

Duruma uygulanabilecek bir örf ve adet kuralının mevcut olup olmadığını araştırmak, varsa uygulamak. Aksi takdirde davayı sonlandırmak.

Duruma uygulanabilecek bir hukuk kuralı olmadığı için, TMK md.1'e dayanarak duruma uygun hukuk yaratmak.

Ortada uyuşmazlığa uygulanacak bir hukuk kuralı olmadığı için davanın konusuz olduğuna hükmederek davayı sonlandırmak.

Olaya uygulanabilecek bir örf ve adet kuralı yok ise, soyut bir hukuk kuralı yaratarak davayı çözüme ulaştırmak.


Yanıt Açıklaması:

Özel hukuk kapsamındaki bir uyuşmazlıkta, ortada uygulanacak yazılı bir  hükmün bulunmaması halinde hâkimin izleyeceği yol,Türk Medeni Kanununun birinci maddesinde düzenlenmiştir. Hakim, kanunda olaya uygulanabilecek bir yazılı hukuk kuralının mevcut olmaması halinde öncelikle örf ve adet hukukuna başvuracak ve orada bir kural varsa onu uygulayacaktır. Örf ve adet hukukunda da bir kural bulunmuyorsa, kendisi hukuk yaratacak, yani olayı çözüme ulaştırmaya yönelik soyut bir kural koyacaktır. Doğru cevap E'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum