Hukukun Temel Kavramları 1 Deneme Sınavı Sorusu #591329

Elimizde üç adet hukuk normu bulunmaktadır. Bunlar sırası ile A, B ve C normudur. Söz konusu normlar ile ilgili olarak elimizde şu bilgiler vardır.
  • Hukuk düzeni içerisindeki tüm aktörler bu kurala uymak zorundadır. Kura bir fiilin yapılmasının hukuk düzeni tarafından tasvip edilmediğini ve ihlal halinde yaptırım uygulanacağını belirtmektedir. Kuralın bireyler tarafından değiştirilmesi yahut aksinin kararlaştırılması mümkün değildir.
  • Bu kural, taraflar aksini kararlaştırmadığı takdirde uygulama bulacaktır. Temelde sözleşmedeki boşlukları doldurmak amacını güden bir kuraldır. Kuralın ihdas edilme amacı, ilgililerin iradelerindeki olası eksiklikleri tamamlamaktır. Kural Münhasıran taraflarca kararlaştırılmış ama eksik bırakılmış alanlarda uygulanmak amacıyla ihdas edilmiştir.
  • Kural kişilere bir takım işlemleri yapabilme imkanı verebilmektedir. Kuralın taraflara tanıdığı ve hukuk düzeninden bir şeyi talep etme bağlamında somutlaşan işlevin işlerlik kazanması; yani kuralın işlerlik kazanabilmesi, kural tarafından tanınan imkanın taraflarca kullanılmasını önvarsaymaktadır.
Yukarıda verilen bilgiler ışığında nitelikleri bakımından sırasıyla hangi kategorilere girmektedirler?


Emredici, Tamamlayıcı, Yetki veren

Yetki veren, Emredici, Yedek Hukuk Kuralı

Tamamlayıcı, Yedek hukuk kuralı, Emredici

Emredici, Yorumlayıcı, Yetki veren

Yetki veren, Yorumlayıcı, Tanımlayıcı


Yanıt Açıklaması:

A normu tanımından da anlaşılacağı üzere emredici bir hukuk normudur. B normu yedek hukuk kurallarının bir alt kategorisi olan yorumlayıcı hukuk normlarındandır. burada önemli olan normun münhasıran taraflarca kararlaştırılmış ama eksik bırakılmış alanlarda uygulanmak amacıyla ihdas edilmiş olmasıdır. Onu tamamlayıcı hukuk normudan ayıran özellik budur. C normu ise yetki veren hukuk normudur. Doğru sıralama: emredici, yorumlayıcı, yetki veren şeklinde olacaktır. Doğru cevap D'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum