Hukukun Temel Kavramları 1 Deneme Sınavı Sorusu #825002

Aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?


Anayasaya aykırılık iddiasıyla Anayasa Mahkemesinde açılacak iptal davası, ancak Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisinde en fazla üyeye sahip iki siyasi parti grubu ve üye tamsayısının en az üçte biri tutarındaki üyeler tarafından açılabilir.

Cumhurbaşkanının, iptal davası açabilmek için ilgili bakanların imzasına ihtiyacı bulunmaktadır.

İptali istenen normun Resmi Gazete’de yayımlanmasından başlayarak doksan gün içinde iptal davası açmak mümkündür.

Somut norm denetimi herhangi bir kanun hakkında değil, ancak görülmekte olan bir davada uygulanacak kanun hükmü veya Cumhurbaşkanlığı kararnamesi hükmü hakkında başvurulabilir.

Soyut norm denetimi, ilgili kanunun uygulandığı davada taraf olan herkes tarafında ve her zaman için (yani belli bir süre ile sınırlı olmasızın) işletilebilir.


Yanıt Açıklaması:

Anayasaya aykırılık iddiasıyla Anayasa Mahkemesinde açılacak iptal davası, ancak Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisinde en fazla üyeye sahip iki siyasi parti grubu ve üye tamsayısının en az beşte biri tutarındaki üyeler tarafından açılabilir.

Cumhurbaşkanı, iptal davası açabilmek için, ilgili bakanların karşı imzasına muhtaç değildir; bu, niteliği gereği olarak, Cumhurbaşkanı’nın tek başına kullanabileceği bir yetkidir.

1961 Anayasası’nda (m. 150) iptali istenen normun RG’de yayımlanmasından başlayarak doksan gün olan dava açma süresi, 1982 Anayasası (m. 151) ile altmış güne indirilmiştir.

Soyut norm denetimi ancak anayasada belirtilmiş organlar tarafından ve belli bir süre içinde harekete geçirilebildiği hâlde, somut norm denetimi, ilgili kanunun uygulandığı davada taraf olan herkes tarafından ve her zaman için (yani belli bir süre ile sınırlı olmasızın) işletilebilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum