Hukukun Temel Kavramları 1 Deneme Sınavı Sorusu #742452

Bir çocuğun 18 yaşını doldurmasıyla birlikte anne-babanın çocuk üzerinde velayet hakkını kaybetmesi aşağıdakilerden hangisi ile açıklanır?


Ölüm, 

Bir malın telef olması, 

Zamanın geçmesi, 

Zorlayıcı neden, 

Beklenmeyen durum, 


Yanıt Açıklaması:

Bir hakkın kaybı, hakkın tamamen ortadan kalkması şeklinde olursa, buna hakkın mutlak kaybı denir. Hakkın mutlak kaybı; 

* Zaman geçmesi: Zamanın geçmesi çoğu kez yasa gereği, bir hakkın ortadan kalkmasına neden olur. a) anababanın velayet hakkı, küçüğün, onsekiz yaşını doldurması ya da başka bir nedenle reşit sayılması halinde ortadan kalkar. b) Dava zamanaşımının kaçırılması davanın düşmesine yol açar. c) Bazı hakların ''hak düşürücü süre'' geçirilmeksizin kullanılması gerekir. Aksi halde dava hakkı bir yana, bizzat hakkın kendisi kaybedilmiş sayılır. Hak düşürücü sürenin kaçırılıp kaçırılmadığı ise yargı mercileri tarafından, zaman aşımı süresinin aksine, re'sen dikkate alınır. d) Zaman geçmesinin hakların kaybedilmesi ile ilgisi bakımından önemli bir sürede zaman aşımıdır. Belli bir zamanın parçasının geçmiş olması da hakların mutlak biçimde kaybına yol açan bir olaydır. Bu duruma hakkın zamanaşımıyla kaybı denir. Zamanaşımına tabi hakların süresi içinde kullanılmaması durumunda, hak sahibi, hakkının devlet organlarınca korunmasını talep edemez. Daha doğrusu talep etse bile istenen sonucu gerçekleştiremez. 

* Ölüm: Ölüm, kişiye sıkı sıkıya bağlı hakların sona ermesidir. Bir kimsenin ölümü, onun şahsına bağlı hakların mutlak biçimde sona ermesine yol açar. * Bir malın telef olması: Hakka konu olan eşyanın bir şekilde yok olması ya da tamamen değersiz hale gelmesi de eşyaya dayalı hakkı sona erdirir. * Zorlayıcı neden: Önceden tahmin edilemeyecek, hayatın olağan akışına göre önüne geçilemeyecek dış etkenlerden ileri gelen, sonuçları beklenmeyen durumlar ya da üçüncü kişilerin fiillerinden kaynaklanır. 

Yorumlar
  • 0 Yorum