Hukukun Temel Kavramları 1 Deneme Sınavı Sorusu #742496

Kişinin, kendini veya üçüncü bir kişinin hakkını koruması için kuvvet kullanması yasaktır. Kanunlarımızda bu duruma uymayan fiiller var mıdır? 


Buna uygun bir fiil yoktur, 

Talep hakkı, 

Dava hakkı, 

Izdırar, 

Meşru Müdafaa, 


Yanıt Açıklaması:

Kendi hakkını korumak için kuvvet kullanma kural olarak yasaktır. Çünkü bir hakkın korunabilmesi için devlet gücüne başvurulmalıdır. Ancak normal yollardan devlet gücünü harekete geçirerek bir hakkın korunması için yeterli zaman olmayabilir ve hakkın kaybedilmesi tehlikesi ortaya çıkabilir. Böyle durumlarda, kişiler haklarını doğrudan doğruya koruyabilirler. 

* Meşru müdafaa (Haklı savunma); Meşru müdafaa bir kimsenin, kendisinin veya üçüncü bir kişinin malvarlığına veya şahsına yönelmiş hukuka aykırı bir saldırıyı engellemek veya ortadan kaldırmak amacıyla yaptığı savunmadır. Kişiler, başlamış veya başlaması çok yakın olan saldırı fiili karşısında hakkını devletin ilgili organlarına başvurarak korunmasının talep etme fırsatlarının olmadığı zamanlarda haklarını kendileri koruyabilirler. Saldırıya uğrayan kişi, vücut bütünlüğüne, sağlığına, özgürlüğüne, ırzına, namusuna, şerefine, malına yönelik her hangi bir saldırı karşısında savunma yaptığı durumlarda, saldırgana verdiği zararı tanzim etmekle yükümlü olmadığı gibi herhangi bir ceza ile de cezalandırılamaz. Ancak böyle bir sonucun doğabilmesi için her şeyden önce saldırı hukuka aykırı olmalı, saldırı devam ediyor veya çok yakın olmalı, yapılan savunma saldırı ile orantılı olmalıdır. Bu nedenle saldırı sona erdikten sonra yapılan savunma veya saldırıyı durdurma amacı ve sınırı aşan savunma fiilleri hukuka aykırı olup verilen zararın haksız fiil sorumluluğu kapsamında tazmini gerektireceği gibi, cezai sorumluluğun koşulları varsa kişi ayrıca cezalandırılabilir. 

*Talep hakkı; hak sahibinin hakkını korumak adına sahip olduğu ilk olanak hakkına uyulmasını talep etme yetkisi yani talep hakkıdır. * Dava hakkı, ancak talep hakkını kullanarak hakkını elde edemeyen kişi ikinci olanak olarak dava hakkını kullanmak zorundadır.*  Izdırar hali; zorunluluk hali kişinin kendisinin veya üçüncü bir kişiyi mal varlığı veya şahsına yönelik zararlardan veya bir anda meydana gelebilecek tehlikelerden korumak için bu tehlike ile ilgili bulunmayan veya tehlikeli saldırıyı meydana getirmeyen üçüncü bir kişinin mal varlığına zarar vermesi durumudur. Zorunluluk halinde, tehlike ile ilgili bulunmayan veya tehlikeli saldırıyı meydana getirmeyen üçüncü bir kişinin malvarlığına zorunluluktan dolayı zarar verilmiştir.   

Yorumlar
  • 0 Yorum