Hukukun Temel Kavramları 2 Deneme Sınavı Sorusu #353871

I. Ceza Muhakemesi Hukukunda kural, suçun işlendiği zaman yürürlükte olan kanuna tabi olmasıdır.
II. Mülkilik ilkesine göre devlet kendi ülkesinde işlenen suçları failin ve mağdurun uyruğuna bakmaksızın kendi cezalandırır.
III. Yabancı bir milletvekilinin Türkiye’de suç işlemiş olması halinde bu kişi hakkında ceza hukuku anlamında bir muhakeme yapılmaz ve müeyyide uygulanmaz.
Ceza Kanunun uygulama alanı ile ilgili yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri doğrudur?


Yalnız II

I ve II

II ve III

I ve III

I,II ve III


Yanıt Açıklaması:

Ceza kanunların uygulanmasında kural suçun, işlendiği zamanın kanununa yani işlendiği zaman yürürlükte olan kanuna tabi olacağıdır. Söz konusu kural, ceza hukuku için geçerli iken ceza muhakemesi hukuku bakımından geçerli değildir. TCK’nın 8. maddesinin 1. fıkrasına göre “Türkiye’de işlenen suçlar hakkında Türk kanunları uygulanır. Fiilin kısmen veya tamamen Türkiye’de işlenmesi veya neticenin Türkiye’de gerçekleşmesi hâlinde suç, Türkiye’de işlenmiş sayılır”. Türk hukukunda, kanunların yer bakımından uygulanmasında kabul edilen temel ilke “ülkesellik (mülkilik) ilkesi”dir. Bu ilkeye göre, devlet kendi ülkesinde işlenen tüm suçları mağdurun veya failin uyruğu ile ilgilenmeksizin kendi ceza kanuna göre cezalandırır. Ceza Kanununun ülkede bulunan herkes için uygulanmasının istisnalarından biri de milletvekilleridir.

Yorumlar
  • 0 Yorum