Hukukun Temel Kavramları Deneme Sınavı Sorusu #1348632

Soyut norm denetimine ilişkin aşağıdakilerden hangisi söylenemez?


Anayasa değişikliklerinin sadece şekil açısından Anayasa’ya aykırılığı iddiasıyla açılan iptal davalarına bakar.

Olağanüstü hallerde ve savaş hallerinde çıkarılan Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin şekil ve esas bakımından Anayasa’ya aykırılığı iddiasıyla açılan iptal davalarına bakar.

TBMM İçtüzüğünün belirli hükümlerinin şekil ve esas bakımından Anayasa’ya aykırılığı iddiasıyla açılan iptal davalarına bakar.

Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin belirli maddelerinin şekil ve esas bakımından Anayasa’ya aykırılığı iddiasıyla açılan iptal davalarına bakar. 

Soyut norm denetiminde, doğrudan iptal davası açma hakkı, iptali istenen normun Resmi^ Gazete’de yayımlanmasından itibaren altmış gündür.


Yanıt Açıklaması:

Somut norm denetimi, Anayasa Mahkemesi kanunların, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin, TBMM İçtüzüğünün veya bunların belirli madde/hükümlerinin şekil ve esas bakımından, Anayasa değişikliklerinin ise sadece şekil açısından Anayasa’ya aykırılığı iddiasıyla açılan iptal davalarına bakmakla görevlidir.

Olağanüstü hallerde ve savaş hallerinde çıkarılan Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin şekil ve esas bakımından Anayasa’ya aykırılığı iddiasıyla iptal davası açılamaz. Dolayısıyla doğru cevap B şıkkıdır. 

Yorumlar
  • 0 Yorum