Hukukun Temel Kavramları Deneme Sınavı Sorusu #1263734

  1. Hakimler, her bir sözleşmeci devlet için, o devlet tarafından gösterilen üç aday arasından Avrupa Parlamenterler Meclisi tarafından seçilir.
  2. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, sözleşmeci devletlerin sayısına eşit sayıda hakimden oluşmaktadır.
  3. Mahkemede görev alan hakimler, kendi adlarına değil, mahkemeye geldikleri devlet adına katılırlar.
  4. Altı yıl görev yapmak üzere seçilen hakimler, daha sonra tekrar mahkeme üyeliğine seçilebilirler.
  5. Hakimlerin görev süresi yetmiş yaşında sona erer.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi hakimleri hakkında verilen yukarıdaki maddelerden hangisi yanlıştır?


I

II

III

IV

V


Yanıt Açıklaması:

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, sözleşmenin tarafı olan devletlerin sözleşmeye uymalarını sağlamak amacıyla görev yapan bir mahkemedir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, sözleşmeci devletlerin sayısına eşit sayıda hâkimden oluşmaktadır (AİHS m. 20). Hâkimler, her bir sözleşmeci devlet için, o devlet tarafından gösterilen üç aday arasından Avrupa Parlamenterler Meclisi tarafından seçilir. Mahkemede görev alan hâkimler, mahkemeye geldikleri devlet adına değil, kendi adlarına katılırlar. Altı yıl görev yapmak üzere seçilen hâkimler, daha sonra tekrar mahkeme üyeliğine seçilebilirler. Hâkimlerin görev süresi yetmiş yaşında sona erer. 

Yorumlar
  • 2 Yorum
  • COŞKUN ESER 11.01.2021 11:51:25

    D şıkkıda yanlış

  • COŞKUN ESER 11.01.2021 11:50:13

    C Şıkkıda yanlıştır. Soruya göre 2 cevap mevcut , AİHM'de Sözleşmeye taraf ülke sayısı kadar hâkim görev yapar ve halen Mahkemede 47 hâkim vardır. Hâkimler, taraf devletler tarafından sunulan üç kişilik liste üzerinden Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi tarafından seçilir. 9 yıllık bir süre için seçilen hâkimler yalnızca bir dönem görev yapabilirler.