Hukukun Temel Kavramları Deneme Sınavı Sorusu #1196884

Anayasa’nın 146. maddesine göre aşağıdakilerden hangisi Anayasa Mahkemesi'ne üye olarak seçilebilecekler arasında bulunmaz?


Sayıştay Genel Kurulunun başkan ve üyeleri

Milletvekilleri 

Serbest avukatlar

Birinci sınıf hâkim ve savcılar

Üst kademe yöneticiler


Yanıt Açıklaması:

Anayasa yargısında görevli mahkeme Anayasa Mahkemesidir. Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu, hem Anayasa’da hem de 6216 sayılı Anayasa Mahkemesi’nin Kuruluşu ve Yargılama Usûlleri Hakkında Kanun’da düzenlenmiştir. Anayasa Mahkemesi on beş üyeden oluşur. Üyelerin üçü Türkiye Büyük Millet Meclisi, on ikisi ise Cumhurbaşkanı tarafından Anayasa’da öngörülen belirli yargı organları ile kurumların üyeleri veya belirli kişiler arasından seçilir. Anayasa’nın 146. maddesine göre:

• Türkiye Büyük Millet Meclisi; a) İki üyeyi Sayıştay Genel Kurulunun kendi başkan ve üyeleri arasından, her boş yer için gösterecekleri üçer aday içinden, b) Bir üyeyi ise baro başkanlarınınserbest avukatlar arasından gösterecekleri üç aday içinden yapacağı gizli oylamayla seçer.

• Cumhurbaşkanı; a) Üç üyeyi Yargıtay, iki üyeyi Danıştay genel kurullarınca kendi başkan ve üyeleri arasından her boş yer için gösterecekleri üçer aday içinden; b) En az ikisi hukukçu olmak üzere üç üyeyi Yükseköğretim Kurulunun kendi üyesi olmayan yükseköğretim kurumlarının hukuk, iktisat ve siyasal bilimler dallarında görev yapan öğretim üyeleri arasından göstereceği üçer aday içinden; c) Dört üyeyi üst kademe yöneticileri, serbest avukatlar, birinci sınıf hâkim ve savcılar ile en az beş yıl raportörlük yapmış Anayasa Mahkemesi raportörleri arasından seçer.

Doğru cevap B'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum