Hukukun Temel Kavramları Deneme Sınavı Sorusu #1348923

Genel işlem koşulları ile ilgili aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?


Genel işlem koşulları, ilk kez yeni Borçlar Kanunu’nda düzenlenmiştir.

 Kitle sözleşmelerin, katılmalı sözleşmelerin ya da formüler sözleşmelerin koşulları için genel işlem koşulları terimi kullanılmaktadır.

Genel işlem koşullarında, sözleşmenin kurulması ile ilgili görüşmeler ve pazarlıklar yapılması söz konusu değildir.

Genel işlem koşullarında çoğu zaman fiyat konusu, tarifelerle belirlenmekte ve pazarlık dışı bırakılmaktadır.

Genel işlem koşulları, bir sözleşmenin yapılması sırasında sözleşmeyi düzenleyenin, karşı taraf ile beraber hazırladığı sözleşme hükümleri olarak ifade edilebilir.


Yanıt Açıklaması:

Borçlar hukukunun en önemli ilgi alanlarından biri, ilk kez yeni Borçlar Kanunu’nda düzenlenen genel işlem koşullarıdır. Çağımızın sosyal ve ekonomik gelişmeleri, kitlelere
yönelik hizmet gereksinimini yaratmış ve yığınlar için üretim zorunluluğu doğurmuştur. Buna bağlı olarak bireysel sözleşme modeli yanında, kitle sözleşmesi veya formüler sözleşme denilen, yeni bir sözleşme modeli ortaya çıkmıştır. Önceden hazırlanan tipik sözleşme koşulları için genel işlem koşulları terimi kullanılmakta, bu tip sözleşmelere “kitle sözleşme”, “katılmalı sözleşme” ya da “formüler sözleşme” denilmektedir. Kitlelere, yığınlara yönelik bu sözleşmelerde, sözleşmenin kurulması ile ilgili görüşmeler ve pazarlıklar yapılması söz konusu değildir. Hatta, çoğu zaman fiyat konusu bile, tarifelerle belirlenmekte ve pazarlık dışı bırakılmaktadır. Cevabımız E seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum