Hukukun Temel Kavramları Deneme Sınavı Sorusu #1258046

I-Başkasına ait (başkasının mül­kiyetinde olan) bir eşyayı kullanma veya ondan yararlanma yetkisini veren aynî haklardır.

II-Bir eşya­nın maliki, bu eşyası üzerinde bir irtifak hakkının tesis edilmiş olması halinde, sahip olduğu mülkiyet hakkının kendisine bahşetmiş olduğu yetkilerden bazılarının irtifak hakkı sahibi tarafından kullanıl­masına katlanmak yahut bu hakları kullanmaktan sakınmak mecburiyetinde kalır.

III-İrtifak hakları kendi aralarında eşyaya bağlı ir­tifak hakları, şahsi irtifak hakları ve karma irtifak hakları olmak üzere üçe ayrılır.

Sınırlı aynî haklardan biri olan irtifak hakları ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangisi doğru olarak verilmiştir?


Yalnız I

I ve II

I ve III

I,II ve III

Yalnız III


Yanıt Açıklaması:

Başkasına ait (başkasının mül­kiyetinde olan) bir eşyayı kullanma veya ondan yararlanma yetkisini veren aynî haklardır. Bir eşya­nın maliki, bu eşyası üzerinde bir irtifak hakkının tesis edilmiş olması halinde, sahip olduğu mülkiyet hakkının kendisine bahşetmiş olduğu yetkilerden bazılarının irtifak hakkı sahibi tarafından kullanıl­masına katlanmak yahut bu hakları kullanmaktan sakınmak mecburiyetinde kalır. İrtifak hakları kendi aralarında eşyaya bağlı ir­tifak hakları, şahsi irtifak hakları ve karma irtifak hakları olmak üzere üçe ayrılır. Doğru cevap D şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum