İdare Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1069924

Temel Hak ve Hürriyetlerin Sınırlanması hakkında aşağıdakilerden hangisi doğrudur?


Bireyin toplum içerisinde yaşaması ve doğuştan sahip olduğu ya da anayasa ya da kanunların kendisine tanıdığı hakları kullanması sırasında kurallara bağlılığı söz konusu değildir.

Hukuk devletinde temel hak ve hürriyetler gü- vence altına alınırken ilk olarak, anayasa gibi de- ğiştirilmesi zor metinlerde düzenlenmekle kalmaz, söz konusu hak ve hürriyetlerin sınırlandırılması- nın sınırı da anayasada öngörülür.

Temel hak ve hürriyetlere ilişkin düzenlemeler bir sınırlandırmayı getirmez..

Anayasal bir rejimde, bu sınırlamanın hangi sebeplere dayanacağı, hangi organ tarafından hangi sınırlar içerisinde yapılacağı ve bu yapılırken de hangi usullerin izleneceğinin bilin- mesi zorunlu değildir.

 Temel hak ve hürriyetler ancak yönetmeliklerle sınırlanabilir.


Yanıt Açıklaması:

Bireyin toplum içerisinde yaşaması ve doğuştan sahip olduğu ya da anayasa ya da kanunların kendisine tanıdığı hakları kullanması sırasında birtakım kurallara bağlılığını gerektirir.

Zira her düzenleme ve bu arada da temel hak ve hürriyetlere ilişkin düzenleme de, bir sınır- landırmayı getirmektedir.

Anayasal bir rejimde, bu sınırlamanın hangi sebeplere dayanacağı, hangi or- gan tarafından hangi sınırlar içerisinde yapılacağı ve bu yapılırken de hangi usullerin izleneceğinin bilin- mesi ve anayasada öngörülmesi gerekir.

Kanunlar, genel, soyut kişilik dışı kurallar getiren düzenlemelerdir. Temel hak ve hürriyetler kanunla sınırlanabilir (mad. 13/1).

Yorumlar
  • 0 Yorum