İdare Hukukuna Giriş Deneme Sınavı Sorusu #1182974

İdârî vesayetle hiyerarşinin karşılaştırılmasında aşağıdaki ifadelerden hangisi doğru değildir?


Hiyerarşi ilişkisi, sadece merkezden yönetime özgü bir kavram olmayıp tüm kamu tüzel kişilerinin bünyelerinde bulunmaktadır. Buna karşılık idârî vesâyet merkez konumdaki idâre ile yerinden yönetim idâresi arasında var olan bir ilişkidir.

Hiyerarşik denetim, hiyerarşi ilişkisinden kaynaklandığı için, bazı istisnalar dışında ayrıca yasal düzenlemelerde gösterilmesine gerek yoktur. Hâlbuki idârî vesâyet denetimi, yasaların öngördüğü durumlarda ve öngörüldüğü biçimde var olan, “yasa ile düzenlenmesi gereken” istisnaî bir denetimdir.

Hiyerarşik denetim yetkisi, hukuka uygunluğun yanında, yerindelik nedeniyle de kullanılabilir. Buna karşılık, vesâyet denetimi ancak ve ancak hukuksal açıdan yapılabilir.

Hiyerarşi ile idârî vesâyet arasındaki önemli farklardan birisi de hiyerarşik âmirin astına emir ve direktifler vererek mevzuatın nasıl uygulanacağını gösterme imkânına sahip olmasına karşılık, vesâyet makamının böyle bir yetkisinin bulunmamasıdır.

Kural olarak, hiyerarşik üstler astlarının yerine geçerek işlem yapamazlar ancak vesâyet makamları yerinden yönetim idâresinin yerine geçerek işlem yapabilirler.


Yanıt Açıklaması:

Kural olarak, hiyerarşik üstler astlarının yerine geçerek işlem yapamayacakları  gibi vesâyet makamları da yerinden yönetim idâresinin yerine geçerek işlem yapamazlar.

Yorumlar
  • 0 Yorum