İdare Hukukuna Giriş Deneme Sınavı Sorusu #1228860

A üniversitesinin rektörü, üniversitenin mali güçlükler yaşadığını bu sebeple bundan sonra yalnızca doçent ve profesör kadrosundaki öğretim üyelerine bilgisayar ve sarf malzemesi sağlayabileceğini ifade etmiştir.

Yukarıdaki örnek Türk İdare Teşkilatına hakim olan genel ilkelerden hangisinin sakıncaları arasında yer alır?


İdârenin kanuniliği ilkesi

merkezden yönetim ve yetki genişliği ilkesi

yerinden yönetim ilkesi

idârenin kamu tüzel kişilerinden oluşması ilkesi

idârenin bütünlüğü ilkesi


Yanıt Açıklaması:

Yerinden yönetim ilkesi, ya yer açısından ya da hizmet açısından uygulanır. Eğer yerinden yönetim ilkesi belirli bir coğrafya üzerinde yaşayanların oluşturdukları örgütlere uygulanıyorsa, yer açısından yerinden yönetim idâreleri ortaya çıkar. Örneğin belediyeler böyledir. Bunun tersi olursa, yani yerinden yönetim ilkesi belirli bir hizmetin kendisine tanınmışsa, hizmet açısından yerinden yönetim idâreleri ortaya çıkar. Örneğin üniversiteler böyledir. Yerinden yönetimin sakıncaları;
a. Yerinden yönetim ilkesine göre kurulan idârelerin büyük bir bölümü mâlî sıkıntı çekmektedirler.
b. Yerinden yönetim ilkesine göre kurulan kamu tüzel kişilerine tanınan mâlî özerklik, zaman zaman o idâre içinde kötü idârî geleneklerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır.
c. Yerinden yönetim ilkesinin aşırı uygulamaları, üniter devletlerde ülke birliği açısından tehdit oluşturabilmektedir.

Dolayısıyla soruda verilen ifade yerinden yönetim ilkesinin hem a hem de b maddesinde yer alan sakıncalara örnek olabilecek niteliktedir. Doğru cevap C şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum