İdare Hukukuna Giriş Deneme Sınavı Sorusu #1126619

Kamu hizmetleriyle ilgili olarak aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?


Kamu hizmetlerinin herkese, her zaman ve aynı yoğunlukta verilmesi düzenlilik özelliğinin bir sonucudur.

Kamu hizmetinin süreklilik ve kesintisizlik özelliğinin anlamı, kamu hizmetinin türüne göre değişmektedir.

Eşitlik ve genellik, bütün kamu hizmetlerinden tüm kişilerin yararlanması anlamına gelmemektedir.

Kamu hizmetlerinin özelliklerinden biri olan değişkenlik ve uyarlama ilkesinin uygulanma hız ve sınırı, devletin içinde bulunduğu ekonomik, sosyal ve bilimsel düzeye göre farklılık göstermektedir.

Kamu hizmetlerinin bedelsizliği ilkesi nedeniyle, sunulan kamu hizmeti karşılığında katılım payı alınmasının öngörülmesi yasaktır.


Yanıt Açıklaması:

Kamu hizmetlerinin sınırlı olduğu zamanlarda, gerçek anlamıyla parasız, bedavadır. Bugün özellikle devletin sunduğu geleneksel kamu hizmetleri bu durumdadır. Fakat zamanla kamu hizmetlerinden yararlananlar da hizmet türleriyle birlikte çoğalmış, parasız hizmetlerin yükünü aslında o hizmetten yararlanamayanlara yüklendiği görülmüş ve halkın ödeme gücü dikkate alınmakla birlikte hizmetten yararlananlardan belli bir para alınması kabul edilmiştir. Alınan bu para gerçekte “fiyat” ya da “bedel” değildir. Çünkü özel kişilerin faaliyetlerindeki gibi fiyat ya da ücret hesaplama değil, ilgili kişilerin veya kitlelerin ödeme gücünü de göz önüne alan bir katılma payı amacını gütmektedir. Bu alınan para bir çeşit dolaylı vergidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum