İdare Hukukuna Giriş Deneme Sınavı Sorusu #1349150

İdarenin özel hukuk sözleşmeleri ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?


Kısaca, ida^renin kamu hukuku hükümlerine göre yaptığı sözleşmelere ida^renin özel hukuk sözleşmeleri denmektedir.

Bu tür sözleşmeler kamu hukuku hükümlerine göre yapıldıklarından dolayı bunlardan kaynaklanan uyuşmazlıklar idari yargı içerisinde yer alan mahkemeler tarafından çözülecektir.

İktisadi, sınai ve ticari kamu hizmetlerini veren kamu kurumlarıyla bu hizmetlerden yararlanmak için kişilerin yaptığı sözleşmelere kamu ihale sözleşmeleri denmektedir.

İda^renin özel hukuka göre yaptığı sözleşme türleri beş tanedir. Bunlar Kamu ihale sözleşmeleri, Abonman sözleşmeleri, 1999’dan itibaren yapılan yap-işlet-devret sözleşmeleri, 2006’dan itibaren yapılan yap-işlet sözleşmeleri ve diğer özel hukuk sözleşmeleri olarak sayılabilirler.

Türkiye’de kamu ihaleleri ve bunlar sonunda imzalanan sözleşmeler iki kanuna göre yapılmaktadır: 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu ve 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu.


Yanıt Açıklaması:

Kısaca, ida^renin özel hukuk hükümlerine göre yaptığı sözleşmelere ida^renin özel hukuk sözleş- meleri denmektedir. 

Bu tür sözleşmeler özel hukuk hü- kümlerine göre yapıldıklarından dolayı bunlardan kaynaklanan uyuşmazlıklar adli^ yargı içerisinde yer alan mahkemeler tarafından çözülecektir.

Türkiye’de kamu ihaleleri ve bunlar sonunda imzalanan sözleşmeler (Odyakmaz, 1998, s.161), üç kanuna göre yapılmaktadır: 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu.

İktisadi, sınai ve ticari kamu hizmetlerini veren kamu kurumlarıyla bu hizmetlerden yararlanmak için kişilerin yaptığı sözleşmelere abonman sözleş- meleri denmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum