İdare Hukukuna Giriş Deneme Sınavı Sorusu #1349384
I. Trafik kolluğu, idâreye gelir elde etmek için araçlara para cezası verirse, bu ceza işlemi amaç açısından hukuka aykırı olur.
II. Kolluk görevlisinin meyhaneye giren 18 yaşından küçük bir kişiyi sözlü uyarı ile men etmesi yeterli iken o kişiye kelepçe takıp evine bırakması konu sınırı bakımından hukuka aykırıdır.
III. Bir yer açısından tanınan bir kolluk yetkisi başka bir yerde kullanılamaz.
Yukarıda kolluk yetkisinin sınırları ile ilgili verilen bilgilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?
Yalnız I |
Yalnız III |
I ve II |
I ve III |
I, II ve III |
Eğer idâre, kolluk yetkilerini, genel güvenlik, genel sağlık, esenlik veya genel ahlâk amaçları, kamusal estetik, insan onuru ve bireylerin kendilerine karşı korunması dışında örneğin, idâreye gelir elde etmek amacıyla kullanırsa, yaptığı kolluk işlemi hukuka aykırı olur. Örneğin, trafik kolluğu, park yasağı olan yere park eden araç kullanıcılarına trafik güvenliğini bozduğu için para cezası verebilir. Fakat trafik kolluğu, idâreye gelir elde etmek için para cezası verirse, bu ceza işlemi amaç açısından hukuka aykırı olur.
Kolluk faaliyetleri çerçevesinde yapılacak işlemlerin konu öğesi, ölçülülük ilkesiyle yakından ilgilidir. Bu ilkeye göre kamu düzenini sağlamak ve korumak için alınan önlemler hafiften ağıra doğru ilerlemelidir. Örneğin meyhaneye giren 18 yaşından küçük bir kişiyi sözlü uyarı ile men etmesi yeterli iken o kişiye kelepçe takıp evine bırakması hukuka aykırıdır.
Yer açısından kolluk yetkileri genişleyebilir veya daralabilir. Ancak bir yer açısından tanınan bir kolluk yetkisi başka bir yerde kullanılamaz.
Görüldüğü üzere, I, II ve III numaralı maddelerde verilen bilgilerin hepsi doğrudur. Bu nedenle doğru cevap E seçeneğidir.
Yorumlar
- 0 Yorum