İdari Yargı Deneme Sınavı Sorusu #524995

İdari davalarla ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

 

 


İYUK’a göre aralarında maddi veya hukuki bağlılık veya neden sonuç ilişkisi bulunan birden fazla işleme karşı bir dilekçe ile dava açmak mümkündür.

 

Maddi yönden bağlılıktan dava konusu işlemlerin aynı maddi sebeplere dayanılarak tesis edilmesi anlaşılır.

 

Hukuki yönden bağlılıktan, idari işlemlerin hukuki dayanaklarının aynı olması anlaşılır.

 

Taşınmazın yola tahsisi hakkında imar planı ve bu planın uygulanması için tesis edilen kamulaştırma işlemi arasında sebep sonuç ilişkisi vardır.

 

İYUK birden fazla işleme karşı tek dilekçe ile dava açılmasına olanak tanısa da birden fazla kişinin ortak dilekçeyle dava açmasına imkan tanımamıştır.


Yanıt Açıklaması:

İYUK’a göre birden fazla işleme karşı tek dilekçe ile dava açılabilmesi için kişiyi ilgilendirmesi yeterli değildir; aralarında maddi veya hukuki bağlılık veya neden sonuç ilişkisi bulunan birden fazla idari işlem olması gerekir. Maddi yönden bağlılık dava konusu edilecek işlemlerin aynı maddi sebeplere dayanılarak tesis edilmesi halinde söz konusudur. Hukuki yönden bağlılıktan işlemlerin hukuki dayanaklarının aynı olması anlaşılır. İdari işlemlerden biri ile ilgili sorunun çözümünün diğerinin-diğerlerinin çözümünü etkileyecek olması halinde de hukuki yönden bağlılıktan söz edilir. Bahsedilen örnekte neden sonuç ilişkisi vardır; zira imar planının sonucu olarak kamulaştırma işlemi yapılmıştır. İYUK birden fazla işleme karşı tek dilekçeyle dava açılmasına imkan tanıdığı gibi; hak ve menfaatlerinde iştirak olması ve davaya yol açan maddi olay veya hukuki sebeplerin aynı olması koşuluyla birden fazla kişinin ortak dilekçeyle dava açabilmesine imkan sağlamaktadır. 

Yorumlar
  • 0 Yorum