İdari Yargı Deneme Sınavı Sorusu #525028

İdari yargılama usulü için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?  

 

 


Uygulamada taraflardan bilgi ve belge istenmesi nihai karar verilmesi suretiyle yapılmaktadır.

 

Tarafların ara kararlara uymamasının herhangi yaptırımı yoktur.

 

Danıştay temyiz mercii sıfatıyla yargılama yaparken dahi resen araştırma yetkisini kullanabilir.

 

Devletin güvenliği ve yüksek menfaatleriyle yabancı devletlere ilişkin savunmaların ileri sürülmesi halinde; bu savunma dikkate alınır ve buna göre hüküm kurulur.

 

İYUK’a göre Danıştay, idare ve vergi mahkemelerinde açılacak iptal ve 25.000 lirayı aşan tam yargı davaları ile toplam yükümlülüğü 25.000 lirayı aşan vergi davalarında taraflardan birinin isteği üzerine duruşma yapılır.


Yanıt Açıklaması:

Uygulamada taraflardan bilgi ve belge istenmesi ara karar verilmesi suretiyle yapılmaktadır. Danıştay temyiz sıfatıyla yargılama yaparken kural olarak vakıa inceleme yetkisine sahip olmadığından resen araştırma yetkisini sınırlı olarak kullanabilir. İYUK’un 20.maddesinin 2.fıkrasına göre taraflardan biri ara kararın icaplarını yerine getirmediği takdirde bu durumun verilecek karar üzerindeki etkisi mahkemece önceden takdir edilir ve ara kararda ayrıca belirtilir. İYUK’un 20.maddesinin 3.fıkrasına göre istenen bilgi ve belgeler devletin yüksek güvenliğine, menfaatlerine veya yabancı devletlere ilişkinse bunlara ilişkin belgeler verilemez ve karara da dayanak teşkil edemez. İYUK’un 17.maddesine göre son şıktaki bilgiler doğrudur. 

Yorumlar
  • 0 Yorum