İdari Yargı Deneme Sınavı Sorusu #525015

Dilekçelerin karşı tarafa tebliği ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

 

 


Tarafların birer dilekçe sunma hakları olup bunlar karşı tarafa da tebliğ edilir.

 

Uygulamada davalı idarenin ikinci cevap dilekçesinde cevaplandırılması gereken hususların varlığını düşünen davacı tarafından mahkemeye üçüncü dilekçe sunulduğu takdirde mahkeme bu dilekçeyi kabul etmek zorundadır.

 

 

Yapılacak tebliğlere karşı cevap süresi tebliğden itibaren 30 gündür; ancak haklı sebeplerin bulunması halinde ve istem üzerine görevli mahkeme 30 günü geçmemek üzere ve bir defaya mahsus olarak süreyi uzatabilir.   

 

İvedi yargılama usulüne tabi uyuşmazlıklarda savunma süresi 15 günle sınırlandırılmıştır; ikinci dilekçeler aşamasında da aynı süre öngörülmüştür.

 

Merkezi ve ortak sınavlara ilişkin uyuşmazlıklarda ise 10 günlük savunma süresi öngörülmüştür.


Yanıt Açıklaması:

Davacının, idarenin cevabına karşı ikinci bir dilekçe sunma hakkı da mevcuttur. Davalının vereceği ikinci savunma da davacıya tebliğ edilir. Uygulamada, davalı idarenin ikinci cevabında cevaplandırılması gereken hususların varlığını düşünen davacı tarafından mahkemeye üçüncü dilekçe sunulmaktadır; bu dilekçenin dikkate alınıp alınmayacağını hakim takdir edecektir. İvedi yargılama usulünde 15 günlük savunma süresi öngörülmüştür; ancak ikinci dilekçeler aşamasına yer verilmemiştir. Merkezi ve ortak sınavlara ilişkin uyuşmazlıklarda savunma süresi daha da kısaltılarak 3 günlük süre öngörülmüştür. Kanun tarafların tebliğlerine karşı cevap süresini 30 gün olarak belirlemiştir. Ancak haklı sebeplerin bulunması halinde, talep üzerine ve bir defaya mahsus olarak süre uzatma talebi kabul edilebilir.  

Yorumlar
  • 0 Yorum