İdari Yargı Deneme Sınavı Sorusu #525067

İdari yargıda mahkeme kararlarının üst mahkemede denetimi ile  ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

 

 


Genellikle aleyhine karar verilen taraf kararın isabetli olmadığını düşündüğünden, daha tecrübeli ve bilgili hakimlerden oluşan üst mahkemenin denetimiyle hukuk düzenine güveni sarsılmayacaktır.

 

Mahkeme kararlarının üst denetimi, hukukun uygulanmasında birliği de sağlar.

 

2014 yılında 6545 sayılı kanun ile Danıştay’ın iş yükünü hafifletmek ve içtihat mahkemesi olarak görev yapması için istinaf mercii getirilerek 3 dereceli yargılama sistemine geçilmiştir.

 

İstinaf yoluna idare ve vergi mahkemelerinin kararlarına karşı, mahkemenin bulunduğu yargı çevresindeki Bölge İdare Mahkemesi’ne kararın tebliğinden 30 gün içinde başvurmak gerekir.

 

İdare ve vergi mahkemelerinin tüm kararlarına karşı kanundaki süreler içinde istinaf yoluna başvurulabilir.


Yanıt Açıklaması:

Üst mahkemenin ilk derece mahkemesinin kararını denetlemesiyle aleyhine karar verilen kişinin hukuka güveni sarsılmayacaktır; zira aynı uyuşmazlığı genellikle daha tecrübeli hakimler de değerlendirmiş olur. Hakimlerin benzer olaylarda farklı kararlar vermesi olasıdır. Bu çelişkiler kanun önünde eşitlik ilkesini zedelediği için uygulamada birlik sağlanması gerekir. İşte bu sakıncayı önlemek için anayasa üst mahkemelere hukuk alanında birliği sağlama görevi vermiştir. 18.04.2014 tarihli ve 6545 sayılı kanunla 3 dereceli yargılama sistemine geçilmiş ve Bölge İdare Mahkemeleri itiraz değil istinaf mercii olarak öngörülmüştür. İYUK’un 45 ve devamı maddelerine göre (D) şıkkı söylenebilir. Yasa koyucu, konusu 5 bin Türk lirasını geçmeyen vergi davaları, tam yargı davaları ile idari işlemlere karşı açılan iptal davaları hakkında mahkemelerin verdiği kararların kesin olduğunu öngörmüştür. 

Yorumlar
  • 0 Yorum