İkna Edici İletişim Deneme Sınavı Sorusu #798003

Hangisi uyum yaratan araçlardan biridir?


Suçluluk hissi yaratmak

Bilinmezlik kuşkusu

Kişisel saygınlığın yitirilmesi

Ekomik kayıp

Ödül kullanımı


Yanıt Açıklaması:

Bazı çekicilikler alıcılara uyum duygusu vermeye çalışır ve uyumsuzluk yaratmaya çalışan diğerlerine göre daha sık kullanılır. Uyum yaratan çekicilikler varolan inanç, tutum ya da davranışları pekiştirmek için ve sıklıkla alıcıları harekete geçirmek için kullanılır. Uyum yaratan araçlardan bazıları güven yaratma, öngörü ve ödül kullanımıdır.

  • Güven Yaratma: Denge ihtiyacımıza seslenen çekiciliklerden biri bize güvende olduğumuzun hissettirilmesidir. Maslow’un “İhtiyaçlar Hiyerarşisi”nde ve V. Packard’ın, “SaklıGereksinimler”inde belirtildiği gibi güvenlik temel bir gereksinimdir ve çeşitli boyutlarıbulunmaktadır. Terörist saldırılara karşı güvende olduğumuzu hissettirebilmek için, karakollar, havaalanları, mahkemeler ve diğer kamuya açık alanlar metal detektörleri, hatta silahlıkorumalar tarafından korunmaktadır. İş güvenliği beklentileri kariyer seçimi yapacak insanlar için önemli ikna araçlarıdır. Politikacılar işten çıkarmaları durduracaklarını ve Sosyal Güvenlik bütçelerinin uygulanabilirliğini artıracaklarını vaat ederler. Bazen bunu kullanan ideolojik ikna edicilerle de karşılaşırız. Din önderleri, dine bağlı kalarak, dini törenlere katılarak lanetlenmekten kaçınabilmek için bağışlarını artırarak takipçilerini ikna ederler. Elbette iyi amaçlar da güvenlik hissi yaratabilir.

  • O¨ngörü: Güvenlikle ilintili uyum yaratan bir taktik de dünyanın öngörülebilen bir biçimde hareket ettiğinin gösterilmesidir. Amerika pazarında 1929’da meydana gelen buhranı takip eden yıllarda, pazarın değerini düşüren diğer yıkıcı nedenler öngörülebilirdi. Pazar dibe vurduktan ve hükümet birikimlerin güvence altına alınabileceğini gösterdikten sonra küçük yatırımcı pazara tekrar girebildi. U¨reticiler de öngörülebilirliğin çekim gücüne kapılırlar. C¸oğu zaman, vurgulanan garantilerle karşılaşırız, muhtemel öngörülebilirliğe dayanan uyum yaratıcı bir yaklaşımla ikna ediliriz

  • O¨dül Kullanımı: Uyum yaratıcı üçüncü bir taktikse ödül kullanımı ya da olumlu pekiştireçtir. Daha önce de belirtildiği gibi, pekiştirme arttıkça davranışın tekrar etme olasılığı artacaktır. İkna edenler davranışı pekiştirmek için sıklıkla olumlu ve övücü sözler kullanırlar. Dale Carnegie U¨nlü kitaplarından biri olan Dost Kazanma ve İnsanları Etkileme Yolları adlı kitabında okuyucularına bu öğüdü vermektedir: “Başarı ve isteklerimizi düşünmeyi bir kenara bırakalım. Diğerlerinin iyi noktalarına dikkat edelim. O zaman dalkavukluğu unutabiliriz. Dürüstlükle ve içtenlikle takdir. O zaman insanlar sözlerinizi ömürleri boyunca hatırlayacak ve sevgiyle anacaktır.”

Yorumlar
  • 0 Yorum