İkna Edici İletişim Deneme Sınavı Sorusu #572792

I. Bilgisayar karşısında nasıl oturulması gerektiğini, sözle anlatmak; doğru ve yanlış oturma şeklini gösteren bir görselle anlatıma oranla daha az etkilidir.
II. Stres karşısında insanın ne durumda olduğunu tam şişmiş ve havası sönük bir balon yardımıyla göstermek
III. OPEC’in günlük üretimini arttırma kararını yüzdeliklerle ifade etmesi
Verilen örnekler ile ikna edici iletişimde kullanılan ikna teknikleri eşleştirmesi aşağıdaki şıklardan hangisinde doğru olarak verilmiştir?


Görsel Kanıt-II; Katılım Ve Gösterme-III; Karşılaştırmalar-I

Görsel Kanıt-III; Katılım Ve Gösterme-I; Karşılaştırmalar-II

Görsel Kanıt-I; Katılım Ve Gösterme-III; Karşılaştırmalar-II

Görsel Kanıt-I; Katılım Ve Gösterme-II; Karşılaştırmalar-III

Görsel Kanıt-II; Katılım Ve Gösterme-I; Karşılaştırmalar-III


Yanıt Açıklaması:

İkna edici iletişim sürecinde, hedefin içeriği anlamasını sağlamak için işitsel ve görsel yolla olanlara ulaşmak önemlidir. Alıcıların, görmesi gerekeni, onlara göstermek; anlatarak; konuşarak anlamalarını sağlamaktan hem daha kolay hem de daha etkilidir. Bilgisayar karşısında nasıl oturulması gerektiğini, sözle anlatmak; doğru ve yanlış oturma şeklini gösteren bir görselle anlatıma oranla daha az etkilidir.
İknacı, aktarmak istediği mesajı; problemi ve çözümü göstermek için görsel ögeler kullanarak dramatik etki yaratır. Stres ortaya çıktığında, kişinin bunu fark ederek; spor yaparak; hobiler edinerek, arkadaşlarıyla bir arada bulunmanın, stres ve etkilerinin azalacağını, bir konuşma yaparak anlatılabilir. Konuşma dahilinde, stres karşısında insanın ne durumda olduğunu tam şişmiş ve havası sönük bir balon yardımıyla göstermek, ikna etkisini arttırabilir.
Karşılaştırmalar, hedef kişi ya da kitlenin bir konunun iki yönü arasındaki ya da iki durum arasındaki farkı anlamalarına yardımcı olarak, iknayı kabul etmeleri için; iknacılar benzerlikler ve zıtlıkları kanıt olarak kullanma eğilimindedirler. OPEC’in günlük üretimini 550.000 varil arttırma kararını bilmelerinin pek yardımı olmaz. Fakat önceki üretim düzeyinin %20 üzerinde bir artıştan bahsettiğimizde daha anlamlı olacaktır.

Yorumlar
  • 0 Yorum