İktisadi Büyüme Deneme Sınavı Sorusu #891225

Birleşmiş Milletler’in 1996 yılı İnsani Kalkınma Raporunda kaçınılması gereken beş kötü büyüme çeşidi vardır, bunlardan biri olan acımasız büyüme aşağıdakilerden hangisinde tanımlanmıştır?


Ekonomik büyümenin daha çok yenilenemeyen doğal kaynakların tüketilmesi pahasına gerçekleştirilmesidir. Gelecek nesillere bırakılacak doğa unsurlarının yok edilmesi, her türlü kirliliğe büyüme adına göz yumulması, çevrenin hiçe sayılması benzeri birçok kötü örnek son yıllarda çevreci ya da sürdürülebilir büyüme - kalkınma gibi yeni oluşumları gündeme taşımıştır.

Büyüme sürecinde demokratik iyileşmenin sağlanamaması, bireysel hak ve özgürlüklerin kötüleşmesi.

Büyüme sürecinde toplumun örf-adet, gelenek göreneklerinin yozlaşması, diğer bir ifade ile kültürel kimlik kaybının yaşanması.

Büyüme sürecinde gelir dağılımı düzeltilemediği gibi daha da adaletsiz hale gelir. Zengin gurubun gelirden aldığı pay artarken fakirlik sınırının altına itilen insan sayısı gittikçe artar.

Ekonomilerde büyüme sağlanmakla birlikte, yeterli istihdam imkanının yaratılamaması nedeniyle işsizlikte artışın görülmesidir.


Yanıt Açıklaması:

Birleşmiş Milletler’in 1996 yılı İnsani Kalkınma Raporunda kaçınılması gereken beş kötü büyüme çeşidini şu şekilde sıralamaktadır:

  • İşsiz Büyüme: Ekonomilerde büyüme sağlanmakla birlikte, yeterli istihdam imkanının yaratılamaması nedeniyle işsizlikte artışın görülmesi haline işsiz büyüme denir. ABD ve Avrupa da yaşanan büyüme süreci bu duruma tipik örnektir. Son yıllarda ABD ekonomisinde büyümeyle birlikte istihdam imkanları da artış göstermiştir. Son yirmi yıllık süreçte ortalama %3.5 - 4 lük büyüme sağlanırken işsizlik oranları %9 dan %4 lere düşmüştür. Buna karşılık Avrupa'nın geneli için aynı şeyler söylenemez. Örneğin Almanya ve İspanya’da işsizlik oranları yükselirken İngiltere’de aynı düzeylerde kalabilmiştir. Büyümeyle birlikte işsizlikte yaşanan artış az gelişmiş ülkelerde daha sıkça karşılaşılan genel bir durumdur.
  • Acımasız Büyüme: Bu tür büyüme sürecinde gelir dağılımı düzeltilemediği gibi daha da adaletsiz hale gelir. Zengin gurubun gelirden aldığı pay artarken fakirlik sınırının altına itilen insan sayısı gittikçe artar. Ekonomik anlamda iyileşmenin yaşandığı Latin Amerika ülkeleri gelir dağılımında dünya da adaletsizlikte ilk sıralarda yer almaktadır. Gelir dağılımı adaletsizliği dünya geneli açısından da geçerlidir. Gelirin coğrafi dağılımına göre dünya da bazı bölgelerin hızla büyüdüğü, bazı bölgelerin ise küçüldüğü gözlenmektedir.
  • Sessiz Büyüme: Büyüme sürecinde demokratik iyileşmenin sağlanamaması, bireysel hak ve özgürlüklerin kötüleşmesi sessiz büyüme olarak adlandırılır.
  • Köksüz Büyüme: Büyüme sürecinde toplumun örf-adet, gelenek göreneklerinin yozlaşması, diğer bir ifade ile kültürel kimlik kaybının yaşanması haline köksüz büyüme denir. Birleşmiş Milletler verilerine göre halen dünya da 10.000 dolayında ayrı kültür vardır ve bunlar giderek azalmaktadır.
  • Geleceksiz Büyüme: Ekonomik büyümenin daha çok yenilenemeyen doğal kaynakların tüketilmesi pahasına gerçekleştirilmesidir. Gelecek nesillere bırakılacak doğa unsurlarının yok edilmesi, her türlü kirliliğe büyüme adına göz yumulması, çevrenin hiçe sayılması benzeri birçok kötü örnek son yıllarda çevreci ya da sürdürülebilir büyüme - kalkınma gibi yeni oluşumları gündeme taşımıştır.

Doğru cevap D'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum