İktisadi Düşünceler Tarihi Deneme Sınavı Sorusu #744941

Ticaret Dengesi kuramının kurucu olan ve yıllarca devlet adamlarının başvurduğu İngiltere’nin Dış Ticaret Yoluyla Zenginleşmesi isimli risalenin yazarı aşağıdakilerden hangisidir?


William Petty

Thomas Mun

Jean Bodin

Adam Simmith

Jean Baptiste Colbert


Yanıt Açıklaması:

Thomas Mun’un “İngiltere’den Uzak Doğu Ülkelerine Yapılan Ticaret Üzerine Bir Tez” adlı eseri 1621 yılında yayınlandı. Bu eserde Mun, dış ticaretin ülke içindeki ekonomiye canlandırıcı etkisinin olduğuna ve ticaretin yalnızca değerli maden getirisi olan bir işlem gibi algılanmaması gerektiğine vurgu yapar. “İngiltere’nin Dış Ticaret Yoluyla Zenginleşmesi” adlı 1664 yılında yayımlanan risalesi de yıllarca devlet adamlarının başvurduğu temel kaynaklardan birisi sayılmıştır. T. Mun ticaret dengesi kuramının kurucusudur. Ona göre ülke zenginliğini arttırmanın tek amacı ticarettir. Bu ticaret, ülkenin satın aldığından daha fazla satması mantığına dayanmalıdır. Ticaret dengesini
sağlamak için ithalatın azaltılıp ihracatın çoğaltılmasını, yiyecek maddeleri üretiminin artırılmasını öngörmektedir. Mun toplam dünya gelirinin sabit olduğunu düsündüğü için, dış ticaretin büyümesinin diğer ülkelerin aleyhine mümkün olabileceğini ileri sürer.

Yorumlar
  • 0 Yorum