İktisadi Düşünceler Tarihi Deneme Sınavı Sorusu #1367230

Mevcut işçilerin işsizlere göre pazarlık üstünlüğünü kullanarak denge ücret seviyenin üstünde bir ücret sağlamaları hangi Yeni Keynesyen düşünceyi ifade etmektedir?


Asimetrik Enformasyon Modeli

Zımni Sözleşme Teorisi

İçeridekiler-Dışarıdakiler Teorisi

Etkin Ücret Teorisi

Koordinasyon Hataları


Yanıt Açıklaması:

Asimetrik enformasyon modeli

Bazı kişilerin diğerlerinden daha fazla bilgi sahibi olmasını ifade etmektedir. Buna göre firma sahipleri, firmaları hakkında işçilerinden daha fazla bilgi sahibi olmaktadırlar.

Zımni sözleşme teorisi

İşverenlerin zımni bir sigortalama sağlayarak işçilerinin risklerini yüklenmeleri durumudur. Resmi ve aleni sözleşmeye girmeyen bazı zımni güvenceleri ifade etmektedir.

İçerdekiler-dışardakiler teorisi

Mevcut işçilerin işsizlere göre pazarlık üstünlüğünü kullanarak denge ücret seviyenin üstünde bir ücret sağlamalarıdır.

Etkin ücret teorisi

Yüksek ücretler işçilerin etkinliğini ve verimliliğini artırmaktadır. Ancak Yeni Keynesgiller bu yaklaşımın reel ücret katılığına yol açtığını ileri sürmektedirler. Zira, firma ücretleri denge ücret seviyesine çektiği taktirde verimliliğin düşmesi ve maliyetlerin düşmesi durumu vardır. İşveren ise buna katlanamaz. Bu ücret seviyesine etkin ücret denilmektedir.

Koordinasyon Hataları

Bazı Yeni Keynesyen iktisatçılara göre iktisadi durgunluğun bir nedeni de koordinasyon sorunlarıdır. Fiyat ve ücret kararlarını alanların, aynı alandaki diğer karar vericilerin kararlarını da öngörmek durumunda olmalarıdır. Başka bir deyişle firmalar ve sendikalar diğerlerinin kararlarını da kollamak durumundadırlar.

Yorumlar
  • 0 Yorum