İktisadi Düşünceler Tarihi Deneme Sınavı Sorusu #1091387

Monetaristler Yeni klasik iktisat yaklaşımını, Transmisyon süreci analizini, Nispi fiyat teorisini, Karl Bruner-Allan Meltzer yaklaşımını ve Rasyonel bekleyişler hipotezini geliştirmişlerdir birbirinden farklı konuları ele alan bu görüşler özünde temel prensiplerde birleşmişlerdir, aşağıdakilerden hangisi bu temel prensiplerden birisi değildir?


Piyasa mekanizması ekonomiyi dengeye getirici güçtür.

Parasal kurallar isteğe bağlı politikalara göre daha üstündür.

Para ve maliye politikaları son derece etkili birer güçtür.

Devletin ekonomiye müdahaleleri kaynak ve gelir dağılımını bozar.

Konjonktür dalgalarını yaratan en önemli etken beklenmeyen parasal değişmelerdir.


Yanıt Açıklaması:

Yukarıda sözü edilen yaklaşımlar, özellikle son yaklaşımın analitik araçlarda ve metodolojik çerçevede Friedman yaklaşımından oldukça farklı olmasına ve başlı başına bir ekol oluşturmasına karşın, hemen hepsi özünde temel prensiplerde birleşmektedirler. Bunlar: Ekonominin, piyasa mekanizmasının ekonomileri dengeye getirici etkin güç olduğu; devletin ekonomiye müdahalelerinin, kaynak ve
gelir dağılımını bozduğu ve konjonktür dalgalarını yaratan en önemli etkenin beklenmeyen parasal değişmeler olduğudur. Bu ortak düşünceler aynı ya da benzer politika önerilerinin savunulmasına zemin hazırlamıştır: Parasal kuralların, isteğe bağlı (discretionary) politikalara göre daha üstün olduğu; para ve maliye politikalarının etkinsiz olduğu, politika yapımcıların, güvenilir ve itibarlı olmasının başlı başına bir politika aracı olduğu önerileridir.

Yorumlar
  • 0 Yorum