İktisadi Düşünceler Tarihi Deneme Sınavı Sorusu #1091642

Aşağıdakilerden hangisi “Portföy analizi” açısından yanlıştır?


Portföy teorisine göre finansal varlıklarla reel varlıklar arasında sınırlı ikame ilişkisi vardır.

Portföy teorisi servet sınırına önem verir ve buna göre bireyler ve girişimciler önce servet sahibi olmalıdırlar.

Portföy teorisi bir yatırımcının varlıklarını getirisi farklı alternatif yatırım şekilleri arasında nasıl dağıttığını inceler.

Keynesyen teoride para ve tahvil birbirini tam olarak ikame eder ve tahvilin getirisi para tutmanın tek alternatifidir.

Portföy teorisine göre hem bireyler hem de girişimciler bir bütçe sınırı altında kendilerine en uygun portföy bileşenini oluştururlar.


Yanıt Açıklaması:

İnsanların taşımak istediği aktif türlerinin ve bilançolarının yapısının analizi olan “Portföy Analizi” yaklaşımıyla miktar teorisine bakan bu yeni yaklaşım ilk (özellikle Fisher tipi) yaklaşımlardan oldukça farklı ve detaylıdır. Bilindiği gibi, Keynesyen Teori’de, para ve tahvil birbirini tam ikame etmekte, tahvilin getirisi para tutmanın tek alternatifini oluşturmaktadır. Buna karşın Portföy Teorisi, bir yatırımcının varlıklarını getirisi farklı alternatif yatırım şekilleri arasında nasıl dağıttığını incelemektedir. Teoride, finansal varlıklarla reel varlıklar arasında sınırlı ikame ilişkisi olduğu varsayılmaktadır. Cambridge ve Keynesyen yaklaşımın geliştirilmiş hali olan bu yeni mikro bazlı Para Talebi Teorisi yaklaşımında hem bireyler (nihai servet sahipleri) hem girişimciler, bir bütçe sınırı (servet sınırı) altında kendileri için en uygun portföy bileşimini oluşturma çabasındadırlar. Teoride, önemli değişiklik, para talebi güdülerinin (ihtiyat, işlem ve spekülasyon güdüleri) dikkate alınmamasıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum