İktisadi Kalkınma Deneme Sınavı Sorusu #1203823

 Aşağıdakilerden hangisi Ragnar Nurkse'ın kalkınma konusundaki görüşlerden değildir?


Nurkse, az gelişmiş ekonomilerde dengeli kalkınma stratejisinin önemi üzerinde durmuştur

Nurkse az gelişmiş ülkelerde  yapısal sorunlar üzerinde de durmuştur

 Nurkse geri kalmış bir ekonominin yaşadığı bu durumdan çıkış için farklı endüstrilere aynı dönemde yatırım yapmak gerekli olduğunu belirtmiştir.

Nurkse gerçekleştirilecek yatırım hamlesi ile ekonomik kalkınmada yoksulluk kısır döngüsünün kırılacağını savunmaktadır.

 Nurkse az gelişmiş ekonomilerin gelişmeleri konusunda “dinamik etkenleri” analize katarak birbirini tamamlar nitelikte iki grup çalışma yapmıştır


Yanıt Açıklaması:

Geri kalmış toplumların kalkınabilmeleri için dengeli kalkınmayı öngören iktisatçılardan bir diğeri Ragnar Nurkse (1907-1959)’tür. Nurkse bir ekonominin geri kalmışlığını onun düşük gelir, düşük tasarruf, düşük yatırım, düşük verimlilik ve sonuç olarak tekrar düşük gelir seviyesine bağlanan tek yönlü zincirleme bir hareketle açıklayarak, bu
ülkenin bir kısır döngü içinde denge oluşturduğunu ileri sürmektedir. Ona göre, “az gelişmiş ülkeler yoksul oldukları için yoksuldurlar”. Nurkse, az gelişmiş ülkelerde düşük gelire bağlı tasarruf ve yatırım yetersizliğinin yanı sıra, piyasa koşullarının yeterince olgunlaşmamış olması ve buna bağlı olarak pazar darlığı, talebin düşüklüğü ve yatırım isteğinin yetersizliği gibi yapısal sorunlar üzerinde de durmuştur. Tüm bu olumsuzlukların, ekonomik kalkınmada engel teşkil ettiğini açıklamaya çalışmıştır.
Nurkse, az gelişmiş ekonomilerde dengeli kalkınma stratejisinin önemi üzerinde durmuştur. E seçeneğinde verilen bilgi  doğru değildir.Dengeli kalkınma teorisyenlerinden bir diğeri Hollis B. Chenery (1918-1994)’dir. Neoklasik iktisadın eleştirisini yapan Chenery, az gelişmiş ekonomilerin gelişmeleri konusunda “dinamik etkenleri” analize katarak birbirini tamamlar nitelikte iki grup çalışma yapmıştır.

Yorumlar
  • 0 Yorum