İktisadi Kalkınma Deneme Sınavı Sorusu #1234233

Dengesiz kalkınmayla ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?


Dengeli kalkınmayla ilgili görüşlerin alternatifi niteliğindedir.

Dengesiz kalkınmada planlı kalkınma ve kamu etkileri minimuma indirilmektedir.

Dengesiz kalkınmada “piyasa”nın önderliği ve etkinliği genel olarak kabul edilmektedir.

Dengesiz kalkınma bakış açısıyla, kamu müdahaleleri ve planlama, piyasa ekonomisinin dinamik araçlarından yararlanma olanaklarını arttırmaktadır.

Dengesiz kalkınmayı savunanlar piyasa ve fiyat mekanizmasının kaynakları daha kârlı alanlara yönlendirecek kadar etkin bir işleyişe sahip olduğunu böylelikle üretim faktörlerinin optimal dağılımını gerçekleştirdiğini ileri sürmektedir.


Yanıt Açıklaması:

Dengesiz kalkınma ile ilgili görüşler, kendi içinde farklılıklar göstermelerine rağmen, dengeli kalkınmayla ilgili görüşlerin alternatifi niteliğindedir. Dengeli kalkınma yaklaşımlarının aksine dengesiz kalkınmada planlı kalkınma ve kamu etkileri minimuma indirilmektedir. Dengesiz kalkınmada, dengeli kalkınmanın aksine “piyasa”nın önderliği ve etkinliği genel olarak kabul edilmektedir. Başka bir deyişle, dengesiz kalkınmayı savunanlar piyasa ve fiyat mekanizmasının kaynakları daha kârlı alanlara yönlendirecek kadar etkin bir işleyişe sahip olduğunu böylelikle üretim faktörlerinin optimal dağılımını gerçekleştirdiğini ileri sürmektedir. Dengesiz kalkınma bakış açısıyla, kamu müdahaleleri ve planlama, piyasa ekonomisinin dinamik araçlarından yararlanma olanaklarını kısıtlamaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum